Westerhof en Berkhout genomineerd voor de World Sailor of the Year verkiezing 2010

Westerhof en BerkhoutDe internationale zeilbond (ISAF) heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de 2010 ISAF Rolex 'World Sailor of the Year' verkiezingen. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn een van de vier vrouwelijke kanshebbers op deze prestigieuze wereldwijde bekroning die op 9 november in Athene bekend gemaakt wordt.

De genomineerden worden geselecteerd uit alle mogelijke disciplines in de zeilsport en de sporters worden voor hun nominatie beoordeeld op hun sportieve prestaties gedurende de periode tussen 1 september 2009 en 31 augustus 2010. Bij de mannen zijn geen Nederlanders genomineerd. De uiteindelijke winnaars bij de dames en de heren worden gekozen door alle watersportbonden die aangesloten zijn bij de ISAF. De bonden mogen slechts een dame en een heer kiezen.

Dream team Westerhof en Berkhout
Westerhof en Berkhout zeilen nog maar twee jaar samen, maar wonnen in die korte tijd al twee wereldkampioenshcappen in de 470 klasse. Samen met andere zeilpartners stonden ze in de afgelopen negen jaar al zes keer op het podium van een wereldkampioenschap in de competitieve 470 klasse. Beide zeilsters hebben afzonderlijk van elkaar al meegedaan aan de Olympische Spelen: Westerhof in 2004 en Berkhout in 2008, waar ze het zilver won. Legendarisch is ook de overwinning van Westerhof in 1996 in de Optimist klasse. In deze jeugdklasse won Westerhof van alle jongens en meisjes. Kortom op papier en in werkelijkheid een formidabel team met als kenmerk, winnen als het erom gaat.

Het duo begon de nominatieperiode in 2009 met een overwinning tijdens de wereldbekerwedstrijden op olympisch water in Weymouth. De focus in 2010 was op het wereldkampioenschap op eigen water in Scheveningen, de woonplaats van Lisa Westerhof. Als verdedigend kampioenen lieten ze de wereld zien dat ze inderdaad een ‘dream team’ zijn. Ze wonnen samen hun tweede titel en Berkhout pakte haar vijfde wereldtitel; daarmee is Berkhout de meest succesvolle zeilster in de 470 klasse.

Lisa Westerhof, die naast haar Olympische carrière ook een baan als verkeersvlieger bij de KLM heeft, was verguld met de nominatie. De laatste Nederlandse zeilster die gekozen werd was Margriet Matthijsse in 1999 en daarvoor Carolijn Brouwer in 1998.

“Dit is een enorme eer. De nominatie op zichzelf is al zo bijzonder. Deze stond op mijn lijstje en er staan alleen maar belangrijke dingen op. Dus dit is geweldig. Het is wat je graag wilt, maar niet iets waar je het programma op aanpast.”

Met recht een dream team?
“Sinds ik vorig jaar het topzeilen weer opgepakt heb met Lobke is het wel heel hard gegaan. Maar stiekem wisten wij, en vele anderen met ons, dat er samen mogelijk iets heel goeds in zit. Ik zeil al sinds mijn elfde jaar tegen Lobke en wij kennen elkaar, maar het kwam er niet van. Gaaf dat we nu samen in boot zitten.”

Nooit last van die hoge verwachtingen?
“Het gaat erom dat je veel vertrouwen hebt in wat je kunt. Dat je goed bent voorbereid. Dat je er zeker van bent dat als je alles geeft, dat genoeg is om te winnen. Dus de druk zit ons zeker niet in de weg.”

Wat verwacht je van de verkiezingen op de 9de november?
Ik denk dat de windsurfster een hele goede kans maakt, maar ook diegene die negen keer wereldkampioen werd bij het Kite surfen is een geduchte concurrent. Maar of we winnen of niet, we maken er een mooi feest van in Athene, daar maak ik mijn agenda voor vrij!”

Genomineerden in de categorie vrouwen zijn
Kristin Boese (GER) – Negen keer kitesurf wereldkampioen
Siripon Kaewduang-Ngam (THA) – Jeugd Olympische Spelen gouden medaille
Blanca Manchón (ESP) - RS:X wereldkampioen en tweevoudig winnaar wereldbeker
Lisa Westerhof & Lobke Berkhout (NED) - 470 wereldkampioenen 2010

Genomineerden in de categorie mannen zijn
Antoine Albeau (FRA) - Professional Windsurfing Association & Formula wereldkampioen
Mat Belcher and Malcolm Page (AUS) - 470 wereldkampioenen en wereldbeker winnaars
Lorenzo Bressani (ITA) - Melges 24 and 32 kampioen
Franck Cammas (FRA) – Recordbreker / top zeezeiler
Tom Slingsby (AUS) - Laser & Etchells wereldkampioen
Ed Wright (GBR) - Finn wereldkampioen en tweevoudig wereldbeker winnaar

http://www.sailing.org/worldsailor/index.php
http://www.olympiceyecatchers.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: