Antwerp Race 2010

Antwerp Race 2010Antwerp Race 2010, u was er wellicht bij, u zag wellicht (ondanks de mist) dat het beter kon, maar u heeft er wellicht ook allemaal weer intens van genoten … de traditionele kamelenrace op de Westerschelde, met de feestloods op de RYCB als einddoel.

Het was al vroeg opstaan in Breskens om te genieten van een lekker warm ontbijt in de Yachtclub (zouden ze in Terneuzen ook eens moeten doen). De grote kanonnen zaten in full-crew dress de nodige kilo’s spek en ei naar binnen te werken, want de dag beloofd vermoeiend te worden: opkruisen van Breskens naar Antwerpen, er bestaan alleszins leukere manieren om uw zaterdag door te brengen. Maar algauw gooiden de dekjongens de trossen los, en toog de vloot van grote schepen naar buiten, op zoek naar het startschip. Ondanks de slechte zichtbaarheid toch de startlijn gevonden, en om stipt 9u was de CR1-2 al op weg. De uitstelwimpel die inderhaast gehesen was, werd door velen niet opgemerkt, en pas na 2-3 slagen drong het uitstel door tot in de voorste gelederen.

Na 50 minuten wachten dan toch op weg in een mooie opklaring, maar een half uurtje later verdween de zon weer achter een mistscherm. De tweede startgroep (IRC 1 en Maxi’s) hoorden hun startsein pas tegen de middag. Na de zoveelste slag dook de CR1-2 vloot de Everingen in, en al gauw kruisten ze door het startgebied in Terneuzen, waar een startschip omringd door een 20-tal jachten lag te wachten. De andere jachten lagen nog steeds vast in Terneuzen… Stakkers. Zo’n mooie zeildag... want op dat moment had de zon de mist al een tijdje weggebrand.

Blue Label van Bert Whormann (IRC1)Blue Label van Bert Whormann (IRC1)

Sjeezend door het Middelgat bereikten we Hansweert, waar binnenschepen af en toe binnen en buiten willen ondanks de vele zeilschepen die dat willen verhinderen, en via de VHF horen we dat ze in Terneuzen toch vrijgelaten zijn (in vrij verwarrende omstandigheden zo we later vernamen). Op sommige schepen floept er een spinnaker uit de zak in de hoop enkele meters te winnen, maar in de meeste gevallen was het plezier van korte duur, en was het weer opkruisen naar de Schaar van de Noord. Af en toe moesten de begeleidende rubberboten een deelnemer van voor de boeg van een passerend zeeschip wegsturen, maar al bij al lijkt het ons dat ze voor de rest een vrij rustige dag hebben gehad.

Iets later horen we op de VHF dat het finish-schip het anker heeft uitgegooid bij de 85A: wedstrijd ingekort, maar bijna iedereen van de CR1-2 zeilt door tot op de rede. Het had dus best gekund, maar wie zijn wij om hiertegen te protesteren...

Door de late aankomst van vele deelnemers liep ook het feest wat vertraging op, en we vermoeden dat ook de prijsuitreiking dan maar wat uitgesteld werd, kwestie dat de aanwezige eters ongestoord van hun buffet konden proeven.

Red Rooster van Franz HawerRed Rooster van Franz Hawer

De prijsuitreiking stelde niet veel voor, op de geweldige sneer van RYCB-voorzitter Carl Winters aan het adres van de CR-zeilers na. Blijkbaar beseft die ernstige man nog niet goed dat zijn wedstrijd vooral gemaakt wordt door al die niet-serieuze zeilers en zeilsters. Maar soit. Ook onbegrijpelijk maar sponsor UK-Sails geraakte niet van zijn gulle waardebonnen af: wellicht een gevolg van de slechte akoestiek van de loods, de manke geluidsinstallatie, of het slecht articuleren van meneer Winters.

Enfin we hebben het weer allemaal gehad: we hebben gezeild, het is droog gebleven, de zon scheen, het eten was lekker, en op het Antwerp Race zeilforum verschijnen stilaan de eerste films en foto’s. En dat is ten slotte waarom het we allemaal doen. Op naar de volgende.

Top 3 Antwerp Race 2010
(volledige uitslag helemaal onderaan)

Maxi klasse (5 deelnemers)
1. Pleomax van Harm Prins (NED)
2. Sjambok van Jens Kuehne (GER)
3. Roaring Fourty van Michel Kleinjans (BEL)

CR 1-2 (67 deelnemers)
1. Tom van Roger Thiery (BEL)
2. Bolderik van Driessens W. (BEL)
3. J-Venture van André De Kegel (BEL)

CR 3-4 (60 deelnemers)
1. Sanka van Patrick De Cort (BEL)
2. Nixie van Igor Quick (NED)
3. Guanabara van DC Van Der Endt (NED)

CR 5-6 (23 deelnemers)
1. Jeetje van Hasse Opbergen (NED)
2. Tita van De Moor Kenneth (BEL)
3. Hullabaloo van Gorrebeeck Harry (BEL)

IRC 1 (23 deelnemers)
1. Antilope van Willem Wester (GBR)
2. Manta Sailing van Michel Lefebvre (BEL)
3. Allard van Rudi Floridor (BEL)

IRC 2 (26 deelnemers)
1. Vanilla van Niek Spiljard (NED)
2. Shark van Christopher Van Den Haute (BEL)
3. A Boen van J. Bol (NED)

IRC 3 (10 deelnemers)
1. General Topioca van Philippe Pilat (BEL)
2. Capella van Frans Maas (NED)
3. L'Esprit du Morbihan van Vincent de Vries (NED)

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: