De Draken komen naar Oostende voor Anker

DrakenMeer dan vijftig jaar is de Drakenklasse kind aan huis in Oostende. Geen wonder dat de elegante zeilboot van eenvoudige komaf, maar met een Olympische carrière, een ereplaats verdient in het programma van Oostende voor Anker ‘11.

De Draak is een eenheidsklasse zeilboot met een interessante en lange geschiedenis. Hij werd in 1929 ontworpen op vraag van de Royal Yacht Club van Göteborg door de Noor Johan Anker. Die tekende een gemakkelijk zeilende, recreatie- en gezinsboot. Goedkoop te bouwen, in mahoniehout en volgens de strakke karveel methode. Een vertaalprobleem van de naam van de ontwerper resulteerde in de typologie: “Draggen” en in het Engels Dragon = Draak.

Sportief maar niet onzinkbaar

Omdat het ontwerp voor die tijd heel eenvoudig was en de zeilprestaties boven alles uitstaken, verscheen de Draak in wedstrijden. De populariteit groeide tot internationaal niveau. De werkelijke boost voor de intussen opgerichte eenheidwedstrijdklasse kwam na WOII. De Draak verdiende de erkenning als Olympische klasseboot.
Van de eenvoudige kruiser was er, behalve de vormgeving van de romp, het dek en de kiel intussen niets meer over. Achtereenvolgende transformaties lieten het zeiloppervlak van 20m² naar 24m² groeien, de trimmogelijkheden werden bijna eindeloos. Het eenvoudige interieur werd ontdaan van de al zo Spartaanse luxe. Er werd alles aan gedaan om de boot stijver en sneller te maken door het gewicht te centraliseren en kritieke plaatsen te verstevigen. Een technische strijd tussen bouwers, zeilers en de alsmaar enger afgebakende klassevoorschriften. Een van de meest spannende aspecten bleef. De boot kan in zware golfslag vollopen en zinken. De driekoppige bemanning heeft haar handen vol aan sturen, navigeren, zeilen wisselen, trimmen en… pompen.

De elegantste ster van Oostende voor Anker

In al die jaren is de Draak uitgegroeid tot de Bugatti van de zeilsport, voor sommigen ook het oermodel van het scherp gelijnde zeiljacht. Hij hoort in de sfeer van de zeilgrandeur uit het interbellum thuis, net zoals de legendarische J Class jachten. De meest tot de verbeelding sprekende eigenaar van een Draak in ons land was Koning Boudewijn. De Royal North Sea Yacht Club gaf hem die cadeau naar aanleiding van zijn troonsbestijging in 1953. De boot kreeg de scouts totem naam van de koning: Elan.

De RNSYC is in al die tijd de thuisclub gebleven van de Drakenklasse en organiseert geregeld nationale en internationale kampioenschappen.
Oostende voor Anker 2011 heeft de Draak als thema gekozen voor de volgende festivaleditie. Er komt een tentoonstelling rond deze tot de verbeelding sprekende boot. Alle Draken van Europa en verder, worden uitgenodigd om in het weekend van 26 tot 29 mei 2011 present te zijn. Ze krijgen niet alleen een uitgelezen, gereserveerde ligplaats, er worden demonstratiewedstrijden gevaren en er komt een hele reeks aan sociale evenementen voor de schippers, eigenaars en bemanningen.

www.oostendevooranker.be

tekst: Pit de Jonge

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: