NCK Teamzeilen trekt stuurlui aan met Olympische ervaring

  • Author: Ice
    Date: wo, 13/10/2010 - 13:14

NCK TeamzeilenSteeds duidelijker blijkt dat de 16 deelnemende verenigingen de Nederlandse Club Kampioenschappen Teamzeilen zeer serieus aanpakken. Een toenemend aantal zeilteams heeft zich verzekerd van stuurlui met Olympische ervaring.

Behalve Sven Coster en Mandy Mulder, in 2008 en 2009 ook van de partij voor het team van de Braassemermeer, prijken op de bemanningslijsten nu ook: Annelies Thies en Merel Witteveen (KR&ZV De Maas), Janneke Hin (Haarlemsche Jachtclub), Renée Groeneveld (Haarlemsche Jachtclub) en Marc de Haas (KWV Loosdrecht). De KWV Sneek komt met hun (inter-)nationale sterren Maarten Jamin en Arjen Kort.

Beproefde combinaties als oud-Olympiër Henny Bos en regerend NK en WK J22 Nic Bol, beide sturend voor de Rotterdamsche Zeilvereniging, zijn ook weer van de partij. Net als de RZV houdt KWV De Kaag het bij ervaren en gelouwerde stuurlieden: Peter Peet en Alwin van Daelen. In het Kaagteam wel veel ‘rising stars’ zoals Steven Le Fevre en de gebroeders Moerman.

Toch zijn de zeilteams die het met minder “beroemde namen” moeten doen zeker niet kansloos. In elk team zitten wel enkele doorgewinterde wedstrijdzeilers die weten wat teamzeilen is.

De Wijkse Zeilvereniging Trident bijvoorbeeld komt met de vrijwel complete Nationale Flying Dutchman top en dan zit daar ook nog Wyncke Van der Pol-Bodewes bij die in het studentenzeilen al eens Nationaal Kampioen was.

Kortom, het wordt een mooie maar ook zware competitie. Zeker op de eerste dag, zaterdag 16 oktober, wanneer er een programma van maar liefst 48 starts moet worden afgewerkt! Niet alleen voor de zeilers, maar ook voor de ‘Umpires’ die op het water de strijd volgen en waar nodig onmiddellijk straffen uitdelen. Vanaf het dak van een kantoorgebouw, waar ook een heuse tribune is geplaatst, overziet het publiek de volledige wedstrijdbaan. Speaker Frans Bolweg , zelf internationaal jurylid en race officer, becommentarieert het wedstrijdverloop. Hij heeft direct radiocontact met de hoofdscheidsrechter om de finesses van regelovertredingen en straffen aan het publiek uit te leggen.

Ook dit jaar wordt er weer gevaren in de Max Fun 25, een kielboot van Nederlands ontwerp (Maarten Voogd, 2000). De Max Fun is een zeer snel en wendbaar schip en wordt bij dit NK gevaren door 4 bemanningsleden. Een team bestaat uit twee boten en de boot die het laatst over de finishlijn gaat bezorgt zijn team de nederlaag. Het twee tegen twee varen lijkt nog het meest op matchracen met wisselende tegenstanders. Het is een ongemeen spannend schouwspel en vaak wordt de wedstrijd pas op de finishlijn beslist.

De locatie is wederom de Maashaven. Met het ss Rotterdam op de achtergrond krijgen de wedstrijden een decor dat je als deelnemer en als toeschouwer niet gauw vergeet.

Zaterdag 16 oktober beginnen de wedstrijden om 09.30 uur, zondag wordt om 10.00 uur gestart. De finale is gepland om 14.30 Zowel finale als halve finale bestaan uit tenminste 3 starts, nl ‘best of five’.

Toegang tot de tribune is vrij; het adres is Brielselaan 69 te Rotterdam.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: