PR-machine Nederlandse kernploeg draait op volle toeren na negativiteit van Renée Groeneveld

Renée GroeneveldHet kon niet langer uitblijven, de PR molen van de Nederlandse kernploeg draait weer op volle toeren en dit na het negatief bericht van Renée Groeneveld aan het adres van de technische commissie van het Watersportverbond. Volgens de kernploeg PR-man Simon Keijzer is er slechts plaats voor twaalf boten in het matchracen tijdens het Olympische zeiltoernooi in 2012. En indien Nederland zich als land weet te plaatsen zal de uiteindelijke selectie voor deelname aan de Olympische Spelen gemaakt worden door een team van matchrace-kernploegcoaches onder leiding van Maurice Paardenkooper.

Drie stappen voor alle zeilers
Zeilers kunnen zich kwalificeren voor de Olympische Spelen door te voldoen aan de vooraf afgesproken prestatienorm. Deze norm is onder te verdelen in drie niveau's:

1. Het land moet geplaatst worden tijdens het WK 2011 of het WK 2012
2. De sporter moet voldoen aan de NOC*NSF-limiet van de beste acht van de wereld
3. De sporter moet de nationale selectie winnen.

Matchracen andere discipline, andere aanpak
In alle zeilklassen, behalve het matchracen, is voor nationale selectie (stap 3) een aantal wedstrijden aangewezen om de sterkste te bepalen. Echter, in het matchracen zal die selectie plaatsvinden door een team van matchrace-kernploegcoaches onder leiding van Maurice Paardenkooper.

Een van de belangrijkste redenen om tot deze keuze te komen is het selectiereglement zoals dat door de internationale zeilbond (ISAF) is vastgelegd voor het matchracen.

Twee boten in coachgestuurd programma
Paardenkooper legt uit: “Om te beginnen willen we twee boten in een coachgestuurd programma. Daar streven we naar in alle klassen. NOC*NSF wil dat ook. We kunnen niet nu al, twee jaar voor de Spelen, zeilers aanwijzen. Wij zijn er nog lang niet.”

“Om aan de Olympische Spelen mee te mogen doen moeten we ons met name tijdens de ISAF World Cup-wedstrijden kwalificeren. Maar aan die World Cups mogen maar 24 boten meedoen. Op basis van de ranking van alle World Cups word je daar voor uitgenodigd. En als je hoog op die lijst komt, mag je als land twee teams afvaardigen. Maar dat mag alleen als er plaats is. Complex dus, met als gevolg dat je niet gegarandeerd bent van het meest optimale programma voor twee teams.”

Het beste uit de sport halen
“Met andere woorden, om goed te kunnen selecteren en te bepalen wie welk evenement vaart, moeten we een bepaalde vrijheid hebben om te kunnen schuiven als dat nodig is. Zo kunnen we het beste uit de sport halen.”

“Dit jaar hebben we het team van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf steeds ingeschreven voor de World Cups. Maar zo kan het andere team van Mandy Mulder, Merel Witteveen (en een nog derde persoon), dat later begonnen is, nooit hoger op de ranglijst komen. Dus moeten we kunnen indelen.”

“Het is niet waar dat we nu alles gaan veranderen. We gaan niet steeds wisselen, we hebben maar twee boten, zoveel opties zijn er niet. We willen slim omgaan met een systeem dat ons wordt opgelegd door de ISAF.”

Zorgvuldigheid van de keuze
Het Watersportverbond zoekt een specialist matchrace-coach die Maurice Paardenkooper kan ondersteunen in dit proces. Dit coachteam zal de training, ontwikkeling en selectie uitvoeren en zal uiteindelijk een voordracht doen aan technisch directeur Hans Bouscholte. Wanneer een sporter aan al die criteria heeft voldaan, draagt het Watersportverbond middels de selectiecommissie de zeilers formeel (schriftelijk) voor kwalificatie bij NOC*NSF voor.

NOC*NSF toetst vervolgens of de voordracht voldoet aan de voor die tak van sport vastgestelde prestatienormen, maar ook of aan de Algemene Uitgangspunten is voldaan. Na bevestiging van NOC*NSF is de selectie een feit.

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: