2 miljoen EU-subsidie voor nieuw InnoSportLab zeilen in Den Haag

  • Author: Ice
    Date: zo, 17/10/2010 - 13:49

Meer medailles, meer toepassing van kennis, meer business. Dat zijn de doelstellingen van het Topzeilcentrum InnoSportLab Den Haag.

  • 2 miljoen Europese startsubsidie
  • Deelnemende partijen investeren samen een bedrag van ca. 3 miljoen euro

VYF doe eens wakker worden...

InnoSportLab Den Haag

Uit het persbericht:
Meer medailles voor de topzeilers, mogelijkheden voor kennisinstellingen om hun know how in de praktijk te brengen en kansen voor bedrijven in de zeilbranche met vernieuwende producten, diensten en faciliteiten. Dat zijn de ambities van het InnoSportLab Den Haag, Innovaties in zeilen, dat vrijdag 15 oktober werd geopend. Het nieuwe lab krijgt een EU-startsubsidie van bijna 2 miljoen euro, de deelnemende partijen investeren samen een bedrag van bijna 3 miljoen euro. Tegelijk met het InnoSportLab opent ook het Internationaal Topzeilcentrum zijn deuren, met de status van Nationaal Training Centrum. Den Haag wordt daarmee dé Nederlandse watersportstad aan zee.

“Innoveren is essentieel om de concurrentie net iets voor te zijn. Het zijn de piepkleine details die het verschil kunnen maken tussen goud of zilver. Dat kan zijn in materiaal, trainingsmethoden, kennis van weer en wind of misschien wel kleding. Winnen doe je allang niet meer alleen, daarvoor heb je ook heel veel deskundigheid van anderen nodig.” - Lobke Berkhout, 5x wereldkampioen en zilveren Olympische medaillewinnaar (Beijing 2008) in de 470-klasse.

In de topsport maken de kleinste details het verschil tussen winnen en verliezen. Bij het zeilen gaat het niet alleen om de boot, de zeilen en het overige materiaal, maar ook om informatie, het waarnemingsvermogen van de zeilers en de teamsamenwerking in de boot. TU Delft, Gemeente Den Haag, InnoSportNL, Watersportverbond, NOC*NSF, VU Amsterdam en De Haagse Hogeschool hebben de handen ineengeslagen om kennis en inzicht te verwerven en tot innovaties te komen ten behoeve van de zeilsport. Projectmatig, dicht bij de sport en de sporters en in nauwe samenwerking met bedrijven. Een zevental projecten is inmiddels van start gegaan.

De innovaties en de samenwerking met kennisinstellingen komen niet alleen de topsport ten goede, maar ook het bedrijfsleven en daarmee de regionale economie. Reden voor het EU-subsidieprogramma Kansen voor West dit initiatief te steunen met een startsubsidie van 1,7 miljoen euro, met een optie voor nog eens 200.000 euro voor een innovatieregeling gericht op het midden- en kleinbedrijf. De deelnemende partijen en bedrijven investeren samen bijna 3 miljoen euro.

Het InnoSportLab Den Haag wordt het vijfde in zijn soort, opgezet op initiatief van InnoSportNL. Eerder zijn soortgelijke faciliteiten gestart voor het zwemmen (Eindhoven), het schaatsen (Heerenveen), gymnastische sporten (Den Bosch) en sporten en bewegen in brede zin (Eindhoven).

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: