Eerste IJspegel seizoen 2010-2011

IJspegel Trophy 2010 - RedanVoor de eerste ijspegel van seizoen 2010-2011 echt begon, was het een week van weerberichten bekijken. Het beloofde in ieder geval spannend te worden, maar dan of we genoeg wind zouden hebben om 2 potten te kunnen zeilen. Zondagochtend begon zoals dat bij een IJspegel hoort, koud! Eerst de auto ontdoen van ijs en dan naar Scheveningen voor een kop koffie bij At Sea.

Dat het herfst vakantie was bleek al snel, er waren nog wat afwezige boten, comitéleden op vakantie en ook Peter en Aly waren er niet bij deze keer.
Het ophogen van het strand is weer begonnen, maar dit jaar wordt er vanuit zee gewerkt. Een pijpleiding, zinker en westboei zijn neergelegd: voor ons een extra handicap om te kijken waar we heen gaan.
De wind is noordoost en na overleg besluiten we toch naar de noord te gaan. Het startschip komt op 2 zeemijl ten noorden van het havenhoofd te liggen. Ruim vrij van de pijpleiding.

Op zee staat een lekker windje, 11 knopen. Het ziet er goed uit. Toch blijven we ons afvragen of we dit de hele dag blijven houden. De deelnemers lijken er zin in te hebben: om 10 uur komen de eersten naar buiten. Vast om nog even de nodige handelingen te oefenen na de zomer.

De baan ligt, de startlijn wordt gelegd en al snel beginnen de deelnemers de startlijn te peilen. Om 11:30 start de tango groep, een conservatief begin want de lijn was helemaal schoon. Vijf minten later de uniform groep, 50 seconden voor de start werd al duidelijk dat deze groep minder afwachtend was . Dat bleek: 4 boten te vroeg, waarvan drie hun te vroege start goed hebben gecorrigeerd.

Wij mogen beginnen aan de lunch terwijl we gelijktijdig de vloot en de baan in de gaten houden. Het gaat snel, de E-mission is heel snel bij de bovenboei. Gelukkig duurt het voordewindse rak met stroom tegen wat langer. We schrijven een boeironding. Na de 2e ronding van de tango groep zien we weinig verschil. De uniform groep mag na 2 ronden finishen. Voor 1 deelnemer was dat een verassing. Zij hadden tijden het voordewindse rak het voorzeil gewisseld. Bij de tango groep zijn er weer geen posities gewisseld.

De baan wordt iets verbouwd en we maken ons klaar voor de tweede pot. Alle boten starten nu mooi en geen te vroege deelnemers. De wind shift behoorlijk, maar vanaf het startschip blijft de baan gemiddeld goed liggen. Om 3 uur zijn alle deelnemers gefinished en kunnen we terug richting de haven. Gelukkig geen disqualificaties vandaag omdat boei 3 niet werd gerespecteerd.

Wat een geweldige dag deze eerste ijspegel. Zo willen we er nog wel een paar. Geen protesten dus de uitslag is snel klaar.

Om vijf uur de prijsuitreiking en daarna lekker naar huis.

Meer info: IJspegel Trophy
Uitslag in de bijlage onderaan.
Tekst: Monique Eggink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: