Velux 5 Oceans is “dead on arrival”

De Velux 5 Oceans is “dead on arrival”, deze term (DOA) wordt in de technische (en computer-) wereld gebruikt om aan te geven dat hardware al (volledig of gedeeltelijk) stuk is bij de levering. Awel, dat is de Velux 5 Oceans ook. Al een geluk dat solozeiler Christoph Bullens zijn mast verloor anders had niemand deze solo zeilwedstrijd nog opgemerkt.

De Velux 5 Oceans claimed zichzelf “The Ultimate Solo Challenge” te zijn, wat redelijk discuteerbaar is in vergelijking met de Vendée Globe. Maar zelfs al kan de Velux 5 Oceans deze claim waarmaken wie is er nu in godsnaam geïnteresseerd in een race met juist geteld 5 schippers waarvan Christoph Bullens zijn kwalificatie nog moet zeilen. Sorry dit evenement is out-of-date en op sterven na dood. Wel zonde want deze race telt in haar geschiedenis (vroeger BOC Challenge) vele stoere en dramatische verhalen.

Zoals we zien bij de America's Cup en andere top-notch zeilwedstrijden evolueert het zeilen en haar publiek. De Velux 5 Oceans zal zeker en vast zijn interessante en spannende momenten kennen want solozeilers die de wereld omzeilen hebben altijd een zekere aantrekkingskracht. En een landgenoot volgen doe je ook nog, maar welke kans heeft hij nog met zijn in der haast aangeschafte boot?

De Velux 5 Oceans is in zijn huidige vorm dus op zijn zachtst gezegd saai te noemen en zal om te kunnen overleven zichzelf moeten heruitvinden. Hoe? Doe het zoals de America's Cup en geef ons (het publiek) iets snel, competitief en adrenalized zodat we vastgekluisterd zitten aan onze schermen en de race op de minuut willen volgen. Dit is ook een zachte roep naar de Volvo Ocean Race want die kampte de laatste editie ook al met een tekort aan (competitieve) deelnemers.

En voor de geïnteresseerden: de Velux 5 Oceans deelnemers (5) zijn zondag 17 oktober met hun ECO 60's gestart in La Rochelle (FRA) en zijn begonnen aan een wereld-omzeiling met 30.000 zeemijl voor de boeg.

Via www.velux5oceans.com kan je de race live volgen via hun raceviewer.

Velux 5 Oceans ranking op 18 oktober om 10u53:

1. Le Pigouin (6371 zeemijl tot Ocean Sprint 2)
2. Operon racing – Brad van Liew (US) ( 4 zeemijl van leider)
3. Active House – Zbigniew Gutkowski (POL) (9 zeemijl van leider)
4. Spartan – Derek Hatfield (CAN) (19 zeemijl van leider)
5. Five Oceans of Smiles² – Christophe Bullens (BEL) (nog niet gestart wegens kwalificatie)

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: