Open dag jeugd catzeilen 2010 zeer succesvol

Op 26 september 2010 werd bij zeilvereniging Hellecat de Open Dag Catamaranzeilen gehouden. Maar liefst 35 enthousiaste kinderen tussen de 9 en 16 jaar oud konden proeven hoe het is om als jeugdteam op een Hobie Dragoon catamaran te zeilen. Bastiaan Tentij en Thijs Visser wisten de jeugd aandachtig te laten luisteren naar hun jeugdverhalen waar zij de basis hebben gelegd voor hun top zeilprestaties van nu. Hierna werd de jeugd meegenomen naar de boten en snel het water opgestuurd. Dat catamaranzeilers graag anderen ook hun passie voor deze sport laten delen bleek toen er bij gebrek aan voldoende boten door de hoge opkomst, spontaan enkele leden hun boten ter beschikking stelden!

Op het water werd de jeugd begeleid door o.a. Bastiaan Tentij en Thijs Visser, ondertussen kregen de ouders uitgelegd hoe Catclub Zeeland, Watersportvereniging Spakenburg en Kustzeilvereniging Wassenaar het catamaranjeugdzeilen de afgelopen drie jaar op de Dragoons succesvol hebben weten te maken. Ook zeilvereniging Hellecat zal in 2011 van start gaan met het jeugdprogramma, mogelijk volgt kustzeilvereniging Monster ook. Internationaal worden er eveneens veel jeugdwedstrijden op dit type catamaran gevaren, het is de ideale opstapboot in dit segment. Het is in ieder geval goed om te kunnen constateren dat het jeugdzeilen een belangrijk onderdeel is geworden. Opvallend was het grote aantal kinderen van lokale jachtclubs die graag als rasechte optimistzeilers wel eens de kick van het catamaranzeilen wilde ervaren.

Stichting Wereld Topzeilen
De Open Dag Jeugd catamaranzeilen was georganiseerd door Stichting Wereld Topzeilen voorzitter Menno Vercouteren in samenwerking met Hellecat. "De Stichting heeft als doel om het wedstrijdzeilen in catamarans bij de jeugd te promoten. Vanuit de Stichting ondersteunen wij de verenigingen met het opstarten van een jeugdprogramma. Zo delen we informatie en ervaringen, stellen promotiemateriaal beschikbaar en zetten waar nodig bekende topzeilers en trainers in. We vliegen zo'n dag dan enthousiast aan en de kinderen doen de rest! Als wij aan het einde van de dag de kinderen tegen hun ouders zien zeggen 'pap, ik wil ook catamaranzeilen' of 'mam, wanneer gaan wij zo'n boot kopen?' weten we dat we opnieuw een geslaagde dag hebben georganiseerd", vertelt Vercouteren.

Voor wie er niet bij kon zijn is fotomateriaal beschikbaar (en vrij te gebruiken).

Website Stichting Wereld Topzeilen

Zeilverenigingen:HellecatCatclub ZeelandWatersportvereniging SpakenburgKustzeilvereniging Wassenaar

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: