Quantum Sails zeilteam oppermachtig tijdens Benelux kampioenschap J/80

Quantum Sails oppermachtig tijdens J/80 Benelux kampioenschapTijdens het weekend van 9 en 10 oktober 2010 werd te Port Zélande het tweede J/80 Benelux kampioenschap gezeild. De weergoden waren de zeilers gunstig gezind. Zowel op zaterdag als zondag 12-16 knopen wind onder een staalblauwe hemel. Op vrijdag kwamen de schippers zich aanmelden voor de registratie en werden de meeste crews gewogen. Geen grappige taferelen om de laatste kilootjes weg te werken dit jaar, iedereen bleek scherp te staan voor het nakend kampioenschap.

Met een nieuw Belgisch team afgeleid van de Belgische Tour de France à la voile inzending, John den Engelsman, Nic Bol aan boord van de Jachtig en andere lokale en minder lokale vedetten beloofde het een leuke strijd te worden. De titelverdediger NED524 van Twan Hanse liet verstek.

De hoge verwachtingen werden al vanaf de eerste wedstrijd op zaterdag volledig ingelost. Het team van Quantum Sails buiten beschouwing gelaten waren de verschillen miniem en werd er gevochten voor elke meter.
Een 720° penalty aan je broek stond gelijk aan 8 plaatsen achteruit. Quantum Sails onder leiding van Nic Bol was hors categorie. Met een betere bootsnelheid waren ze ongrijpbaar en konden ze telkens hun eigen wedstrijd zeilen.
Iedereen zeilde zeer consistent in het dichte pak.

Zaterdagavond stond er een steigerbar op het programma met echt bier, niet dat merk met groene blikjes dat jaarlijks dorstige zeilers lokt naar de Caraïben. Een steigerbar is overigens de ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, lees: elkaars settings te ontfutselen.

Zondag groeide het veld met de hulp van de boten die de Grevelingencup varen naar 14 J/80’s.
De stabiele oostenwind was wederom present maar met een potentere 16kts die nadien minderde naar 12kts.
Mediteraans weer, strak veld, scherpe starts, de juiste hoeken, een propere gennaker set, de juiste hoeken en wat tactisch geflirt met de buren, een propere takedown en weer omhoog. Hier doen we het voor.

Quantum was oppermachtig en won met 7 paaltjes het kampioenschap.
Op de tweede plaats vinden we de Oproer van de heer Voorbrood met 20 punten en op de 3de plaats de Juul van Bernard Holsboer met 25 punten.
Het verschil tussen de 3de en de 6de plaats bedroeg slechts een luttele 3 punten.

Vermeldenswaardig is de inzet van de Grevelingencup. De banen lagen er netjes in en de startprocedures werden uitgevoerd volgens de regels van de kunst.

Het beloofd een spannende wintercompetitie te worden met minstens 14 J/80’s die maandelijks rond de boeien komen stoeien.
Om het nog spannender te maken zullen er tijdens de wintermaanden trainingen worden gehouden zodat de verschillen nog kleiner worden.

De volledige uitslag onder de reacties in de bijlage.
Tekst: Christopher Savoye

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: