Rolex Middle Sea Race van start met 75 deelnemers

Rolex Middle Sea RaceHet vertrek vanuit Malta, en de aankomst in Malta, maken dat deze 31ste editie van de Rolex Middle Sea Race in principe een lus maakt rond Sicilië, en een paar eilandjes mee neemt waaronder het 1000m hoge (actieve) vulkanische eiland Stromboli en Etna (3350m). 75 deelnemers zijn gestart om de 606 zeemijl te overbruggen, waaronder een paar hotshots zoals ICAP Leopard van Mike Slade, Esimit Europa 2 geschipperd door Flavio Flavini, Alegre, een Russisch gecharterde Volvo 70 (Ericsson 1), Pace (TP52), en vele anderen.

Nederlands- / Vlaamstalige boten

Allereerst de boot waarvan we hoge verwachtingen hebben is de Ker 53 Dralion met Malta als thuishaven, maar bemand door jongens zoals ondermeer Erik Van Vuuren, Kalle Coster, Jan Willem Droppers, Mischa Heemskerk, Wouter Roos, Rogier van Overveld, Tentij Bastiaan. Allemaal niet zomaar de eerste de beste, en dat bewijst na een dikke 24u varen hun positie als 6de in de Straat van Messina.

Vervolgens de Belgische deelname Rackham welke een JPK 10.9 is en geschipperd wordt door Eric Van Campenhout. Ook hij heeft een bundeltje talenten aan boord zoals Jaques Lemaire en Michel Levebvre jr. De jongens aan boord hebben lang samen gevaren en een heel jaar getraind voor deze wedstrijd tot een goed einde te brengen.

Verder in het lijstje zien we nog een zekere Gerardo Sigler staan die met zijn “Belgische” Buccaneer mee een poging onderneemt deze Middle Sea Race tot een goed einde te brengen. De (houten) Buccaneer is in 1969 gebouwd in Nieuw Zeeland door ene John Spencer, en speciaal ontworpen om de Rolex Sydney Hobart mee te varen, welke de Buccaneer dan ook de line honours won in 1970. Haar zeilnummer is BEL 1969, en de thuishaven is Valencia.

Mike Slade: It has been a frustrating night, nothing to read as the boat has been stripped of all reading material in an all out effort to reduce weight. A number of shutdowns and dying breeze leaves us some ten miles adrift as we the perils of Scylla and Charybdis, Homer’s (not the Simpsons!) mythological sea monsters who guard the Straights of Messina.

At 10am we round Stromboli as it erupts and we wonder at the wisdom of a residential development scheme on its shores! A lot of catching up to do as we head for Palermo doing 13 knots reaching in 11 knots of SE wind, hoping to catch Esimit in the anticipated new breeze tomorrow morning. Wish us luck.

Meteo gewijs

We zijn benieuwd hoe de teams het er vanaf gaan brengen de komende uren, want tot nu toe hebben ze een rustige wedstrijd gehad die toch wel wat aan de regenachtige kant was. Maar vanaf maandag namiddag laat de Rhone vallei een deftige Mistral los op het wedstrijd veld. De boten die op dat moment rond Isola Di Levanzo en Isola Favignana zijn zullen de teugels wat losser kunnen laten. Maar zij die deze bocht nog moeten nemen kunnen wel eens gedurende de nacht van maandag op dinsdag een 30kn op kop hebben…

www.rolexmiddlesearace.com

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: