J/22 Team Gap wint HH Memorial Race 2010

HH Memorial Race 2010Op zondagmiddag 24 oktober 2010 won het J/22 Team Gap van Peter van Doornmalen (Drimmelen) de vierde HH Memorial Race in Drimmelen. In wisselende omstandigheden wist de Gap J22 zijn slag te slaan in de B-klasse. Na handicapberekening bleek het trio tevens de Vrije Baan als snelste boot volbracht te hebben. Kees Horrevoets, de vader van Hans Horrevoets, kreeg versterking van drie ABN AMRO Two-teammaten van zijn in 2006 overleden zoon.

De vloot telde 59 deelnemers, wat een nieuw record opleverde. Het was een bijzonder schouwspel om rond het middaguur het gemêleerde gezelschap in twee richtingen te zien starten. De HH Memorial Race hanteert als uitgangspunt dat iedereen mee moet kunnen doen. Dat bleek ook wel uit de inschrijvingen, die uiteen liepen van de eenpersoons Contender tot jachten van 35/40 voet. Dit jaar deden opvallend veel open boten mee (15), zoals de Spanker en 49er. De jeugd was vertegenwoordigd in de 29er, Mirror en RS Vision.

Buien lezen

De condities varieerden gedurende de dag. In de buien met een enkele onweersklap nam de wind toe tot 10-12 knopen. Zodra de zon terugkeerde, nam de bries weer af. Tot het echte planeerwerk kwam het niet. Peter van Doornmalen, Peter Gilde en Florus de Lange waren duidelijk in hun element. Van Doornmalen: 'We zaten met vier J/22's in onze klasse. We zijn met drie boten gestart richting Geertruidenberg en hebben de hele wedstrijd een megagevecht gehad. Wij hebben het iets beter gedaan in onweersbuien. We zaten aan de goede kant daarvan en hebben zo een mega voordeel opgedaan. Dat hebben we vervolgens niet meer uit handen gegeven. Het was heel spannend."

Gap op weg naar de eindzegeGap op weg naar de eindzege

Van Doornmalen is lid bij WV Biesbosch en zeilde dus op zijn vertrouwde thuiswater, waar hij al enkele successen boekte. Zo won hij in het afgelopen seizoen de winter- en zomerserie. Gisteren was hij zichtbaar geëmotioneerd bij het in ontvangst nemen van zijn prijs in het clubhuis van WSV Drimmelen. Normaliter reiken Bobby en Kit Horrevoets, de dochters van Hans, de beker uit. Dit jaar maken ze echter met hun moeder Petra van Rij een rondreis door Australië. In een van te voren opgenomen filmpje boden ze vanaf het familiejacht Fast Too de trofee aan. Van Doornmalen: 'Ik heb Hans hier zien opgroeien, dus ook emotioneel is deze prijs heel belangrijk voor mij. Hij is profzeiler geworden, maar uiteindelijk is Hans altijd een doodnormale en aardige jongen gebleven. We missen hem gewoon."

Fast Too en ABN AMRO Two

Kees Horrevoets had gisteren wel een heel bijzondere bemanning aan boord van zijn Jeanneau Sun Fast 32. Een telefoontje aan Gerd-Jan Poortman, voormalige voordekker van de ABN AMRO Two, was genoeg om nog twee oud-teamgenoten van Hans naar Drimmelen te halen. Poortman: 'Kees belde me een paar weken geleden op met de vraag of ik mee wilde varen en of ik het nummer van Simeon (Tienpont) had. Simeon kwam toen gelijk met het idee om iedereen te mailen en te kijken wie er kon. Gisteren hebben we gezellig wat gedronken en vandaag met Kees gevaren. Die heeft ook genoten. Ik ben blij dat we dit hebben gedaan."

Kees Horrevoets met zijn topbemanning op de Fast TooKees Horrevoets met zijn topbemanning op de Fast Too

Na de Volvo Ocean Race 2005-06 zette Simeon Tienpont zijn zeilcarrière verder bij Team BMW Oracle. In de aanloop naar het nieuwe seizoen kon Tienpont zich een weekend vrij maken: 'Nadat Gerd-Jan mij had gebeld, bedacht ik me dat het wel erg leuk was als iedereen zou komen. Het was alleen een beetje kortdag. De meeste jongens waren met de Middle Sea Race bezig en een paar anderen zitten ver weg. Bicey (Nick Bice, wachtleider op de ABN Two) en ik waren in Valencia en zijn zaterdagmorgen samen hierheen gevlogen."

In de laatste Volvo Ocean Race kwam Nick Bice (AUS) in Rio de Janeiro bij Team Delta Lloyd, waarvan Poortman al deel uitmaakte. Daarna ging hij aan de slag bij Team Origin, dat onlangs bekendmaakte niet aan de volgende America's Cup deel te zullen nemen. Bice na afloop op de steiger in Drimmelen: 'Het was geweldig om weer met Johny (Gerd-Jan) en Simeon te varen. En fantastisch om dat aan boord van de Fast Too te doen. Ik had Kees niet meer gezien sinds de In-Port Race van Rotterdam in 2006. De aanleiding is verdrietig, maar het was leuk om weer eens oude gezichten terug te zien. Het weer was goed. Ik weet zeker dat Hans vandaag naar ons heeft gekeken."

Regenboog

Deze HH Memorial Race liet Kees Horrevoets niet onberoerd. 'We hebben lekker gezeild en een hele mooie start gehad. Hans was er ook een beetje bij...de regenboog. Wij kozen ervoor om eerst naar het oosten te varen, omdat we inschatten dat de wind naar het noorden zou draaien. Wij hadden nu zeker een spinnakerrak naar de moeilijkste ton (bij de Keizersveersebrug). Op weg naar de andere kant kwamen we de jongens tegen, die eerst naar de Moerdijk waren gegaan. Die hadden al zo'n gat getrokken, dat we dachten het niet meer te kunnen redden." Bij de finish bleek de concurrentie uit dezelfde klasse, maar die de westelijke route had gekozen, toch na de Fast Too binnen te komen. Kees Horrevoets: 'Dan hebben we blijkbaar de juiste keuze gemaakt." De Fast Too eindigde uiteindelijk als derde in de klasse A.

De vrije baan

De vrije baan geeft de HH Memorial Race een extra uniek karakter als zeilwedstrijd. De drie klassen varen ieder een eigen baan. De deelnemers moeten enkele boeien op de Merwede en de Amer ronden, maar het maakt niet uit in welke volgorde. Ze zeilen voor hun eigen klassement. De tijden van de winnaars worden wel met elkaar vergeleken. Dat gebeurt aan de hand van de Langstone-correctie, waarmee bepaald kan worden wie de beste is en de speciale trofee in ontvangst mag nemen.

Categoriewinnaars:

Top drie klasse A (19 boten):

1. Yellow Dragon/Longtze, Gerard Bogaarts
2. Help!!!/Cork 1720, Jacco Huijgen
3. Fast Too/Jeanneau Sun Fast 32, Kees Horrevoets

Top drie klasse B (24 boten):

1. Gap / J22, Peter van Doornmalen
2. Ranger / J22, Michiel Eijsink
3. Jee / J22, Freek Brockhuis

Top drie klasse C (16 boten):

1. Sputnik/FD, Klaas Tilstra en Paul van der Pol
2. Spanker 950, Hans Brockhus
3. Grand Blue/Spanker, Bas Boer

Alle uitslagen hieronder in de bijlage.

www.hh-memorialrace.nl
Tekst: Diana Bogaards
Foto's: Renée Middelkoop/14mb

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: