Route du Rhum in de startblokken

Route du RhumSinds enkele dagen is het in het fraaie Franse badplaatsje Saint-Malo weer koppen lopen. Om de vier jaar trekt zeilminnend Frankrijk op bedevaart naar de stad van kaper Surcouf en schrijver Chateaubriand om zich te vergapen aan de zeilmachines die zich opmaken voor dé zeilwedstrijd van het jaar: ‘Route du Rhum’.

Het is géén wedstrijd als een ander, deze Route du Rhum. In 1978 werd ze door Michel Etevenon in het leven geroepen als antwoord op de beslissing van de Engelsen om in de Ostar een lengtelimiet in te stellen. Alle zeilers met grote schepen (voornamelijk Fransen) trokken ‘en masse’ naar Saint-Malo en van bij de eerste editie was er al sensatie: de Canadees Mike Birch won met zijn kleine gele trimaran Olympus met 98 seconden voorsprong op de grote Kriter V van Michel Malinovski, na 4000 zeemijlen richting Antilliaanse zon.

Terugkeer van de maxi-multihulls

Op het palmares van de Route du Rhum komen voorts enkel maar grote namen voor: Mike Birch, Marc Pajot, Philippe Poupon, Florence Arthaud, Laurent Bourgnon (tot twee keer toe zelfs), Michel Desjoyeaux en tenslotte Lionel Lemonchois die in 2006 een moeilijk te verbeteren recordtijd neerzette in zijn Gitana 11 (de ex-Belgacom) met 7 dagen, 17 uur en 19 minuten. Over de seconden gaan we niet moeilijk doen. In 2002 eiste een zware stormdepressie in de dagen na de start een zware tol in de multihull-vloot: slechts 3 ORMA 60-trimarans overleefden de hel.

Dit jaar staat echter in het teken van de terugkeer van de grote multihulls. Nu de ORMA 60-klasse dood en begraven is, lag het voor de hand dat de organisatoren teruggrepen naar een beproefd concept. Een terugkeer naar de bron. Het staat als een paal boven water dat de eerste boot die in Pointe-à-Pitre toekomt, uit deze klasse komt. Er zijn 5 trimarans die aanspraak kunnen maken op de overwinning: de drie 32-meter lange en quasi zusterschepen Sodebo, IDEC, en Oman Air, de tot 23 meter uitgerekte Gitana 11 en de nu solo-gezeilde Groupama 3. Leuk om terug te zien in deze ‘Ultime’-klasse is de in 1984 gebouwde Côte d’Or 2, de in zijn tijd revolutionaire draagvleugeltrimaran van wijlen Eric Tabarly.

De kleine broertjes van de ter ziele gegane ORMA 60-trimarans, de nieuwe 50-voets klasse, verschijnen met 12 schepen aan de startlijn. Hier zijn er 3 titelfavorieten: de nieuwe Crêpes Whaou, de nieuwe Actual en de nieuwe Prince de Pétarcq, pardon: de Bretagne. De winnaar van 2006 Lionel Lemonchois weet dat hij dit jaar niet als eerste over de lijn zal komen, maar gaat er in zijn 50-voets Prince de Bretagne toch alles aan doen om ten minste in zijn klasse te winnen. Laat ons hopen dat hij dan gespaard blijft van materiaalpech want in haar nog jonge leven vertoefde deze boot meer op de werf dan op het water.

Monsterklasse

De monsterklasse in deze Route du Rhum is ongetwijfeld de Class 40: niet minder dan 46 deelnemers schreven in in deze buitengewoon populaire klasse. 4 jaar na Michel Kleinjans met zijn Open 40 zeilt nu Denis Van Weynbergh in deze klasse mee. Om de eer deze keer, niet om te winnen, aldus Denis zelf die al heel erg blij is dat hij dankzij de hulp van een goede sponsor Green Energy/4 Seasons tot in Saint-Malo is geraakt. In deze klasse, waarin pure amateurs en zeilprofessionals met elkaar de strijd aanbinden, zal de aandacht voornamelijk gaan naar het duel van de vier tenoren, met name de Zwitser Bernard Stamm, en de Fransen Tanguy De Lamotte, Nicolas Troussel en Yvan Noblet. En dat zijn géén amateurs.

Voor we het vergeten: er doen ook 9 IMOCA 60-voeters mee. In deze klasse, waar maar liefst 8 van de 9 deelnemers kans maken op de overwinning, zijn de ogen toch voornamelijk gericht op Michel Desjoyeaux de zijn nieuwe Foncia (gebouwd in een recordtijd van 6 maanden en pas sinds begin september vaarklaar) komt invaren met het oog op de Barcelona World Race die op 31 december van start gaat.

U kan alles van nabij volgen op de website van de Route du Rhum: interviews lezen, filmpjes bekijken, de start live meemaken, de schepen minuut per minuut, mijl per mijl volgen, de fiches van schippers en schepen nog eens natrekken, enfin: een wedstrijdwebsite die er mag zijn.

Aanstaande zondag om 13u02 gaat het startschot. Hopelijk is de lijn lang genoeg want alle 87 deelnemers gaan samen van start…

Route du Rhum promo video

www.routedurhum-labanquepostale.com
Foto © AFP

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: