Maurice Paardenkooper neemt ontslag als Kernploegcoach wegens onrust in de ploeg

Maurice PaardenkooperMaurice Paardenkooper heeft zijn taak als coach van het matchrace programma van de Nederlandse Kernploeg neergelegd. Maurice Paardenkooper heeft Hans Bouscholte, technisch directeur van het Watersportverbond, te kennen te geven dat hij zijn opdracht teruggeeft.

Technisch directeur Hans Bouscholte: “Wij betreuren deze beslissing van Paardenkooper. Het Watersportverbond staat en stond achter Maurice als coach van het dames match race team. Wij geloven, samen met NOC*NSF, in coachgestuurde programma’s en we zagen in Maurice de ideale coach. Maar Maurice heeft zijn opdracht teruggegeven, dit respecteren we. Ook hebben we veel respect voor Maurice zijn doorzettingsvermogen, kwaliteit en prestaties.”

Onlangs nog heeft het Watersportverbond de werkwijze en selectieprocedure bekend gemaakt met betrekking tot de kwalificatie voor de Olympische spelen in 2012. Belangrijke eis van de bond, voor alle kernploegprogramma’s, is onderlinge concurrentie op topniveau en coachgestuurde programma’s.

Paardenkooper kreeg, als de bestaande coach van de match race dames, de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van dit programma. Daarmee zou hij ook verantwoordelijk worden voor het aanwijzen van de drie zeilsters die Nederland eventueel op de Olympische Spelen in London zouden vertegenwoordigen.

Een dag later gaf Renee Groeneveld, een van de zeilsters uit het team, aan geen vertrouwen te hebben in het match race programma van het Watersportverbond. Zeilster Brechtje van der Werf gaf aan te stoppen.

Maurice Paardenkooper zei: “Sinds de discussie is ontstaan over de manier van werken, selecteren en kwalificeren voor London 2012 is er veel onrust in de ploeg. Sommige van de sporters stonden niet achter dat beleid zoals het Watersportverbond, NOC*NSF en ik dat hebben vastgelegd. Die discussie duurt te lang en er is teveel stukgemaakt. Zo kan ik niet verder werken.”

“Mensen die mij kennen als zeiler en als coach weten dat ik graag keihard wil werken, dat ik competitie fantastisch vind. Ik weet uit ervaring dat je daar alles voor moet geven. We hebben het over de Olympische Spelen. Het allerhoogst haalbare. Daar is ons programma dus ook op gericht.”

“Maar ondertussen hebben we het bijna nooit meer over de sport, het presteren, het zeilen en vooral beter en harder zeilen. Er wordt alleen nog maar gesproken over de randvoorwaarden en persoonlijke zaken. Dat wil ik niet. Ik hou ermee op.”

Hans Bouscholte, technisch directeur van het Watersportverbond, zei zich te willen beraden op de volgende stappen. “Maar een ding is en blijft duidelijk. Wij zullen altijd kiezen voor coachgestuurde programma’s en we streven altijd naar minimaal twee teams op topniveau die met elkaar kunnen concurreren.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: