Christophe Bullens verliest mast onderweg naar de start van de Velux 5 Oceans

Christophe Bullens verliest mastDe Belgische solozeiler Christophe Bullens heeft de voorbije nacht zijn mast verloren voor de kust van Frankrijk. De 49 jarige schipper was onderweg naar de start van de VELUX 5 Oceans aan boord van zijn Open 60 ‘Five Oceans of Smiles’ in 18 knopen wind en ruwe zee wanneer dit drama zich afspeelde.

Christophe en een tweede bemanningslid waren benedendeks terwijl 2 andere wacht liepen. Plots hoorden ze een geluid van brekend staal, Christophe kwam onmiddellijk aan dek om te zien hoe de mast op 3 verschillende plaatsen brak. De 4 bemanningsleden hadden net de tijd om zich in veiligheid te brengen en de neerkomende mast te ontwijken, niemand werd gewond.

Vervolgens werd een ‘pan pan’ uitgezonden via de VHF radio – dit noodsignaal wordt gebruikt wanneer hulp gewenst en de situatie niet levensbedreigend is. CROSS jobourg, de regionale maritieme hulpdienst heeft de rescue boot van Cherbourg opgeroepen die Five Oceans of Smiles ter hulp kwam.

Het duurde meer dan 2 uur om Five Oceans of Smiles klaar te maken om gesleept te worden naar Cherbourg waar het jacht en bemanning na nog eens 3 uur aankwamen. Deze catastrofe veroorzaakte grote schade aan de stuurboordzijde van het jacht waaronder een gat in de romp ter hoogte van de balast tanks. Mast en zeilen zijn onherstelbaar.

Christophe was onderweg naar La Rochelle, thuishaven van de 30.000 zeemijl lange oceaanrace die op 17 oktober start. Hij verliest de mast net 2 weken na het voltooien van de 2500 zeemijl lange en beproevende kwalificatie vanuit Plymouth in het VK, rond de Fastnet Rock (Ierland) en de Azoren in Portugal om te eindigen in Brest.

Tijdens deze kwalificatie had Christophe af te rekenen met allerhande weersomstandigheden, van zwaar weer en hoge zeeën tot het lichte briesje. Bij thuiskomst in België werd het want van Five Oceans of Smiles volledig geinspecteerd en eerder deze week werden de nodige herstellingen gedaan. Op dit moment is het nog onduidelijk wat de oorzaak was.

“Het is nog niet afgelopen,’ vertelde Christophe ons deze morgen bij aankomst in Cherbourg.” Ik zal er alles aan doen om aan de start te verschijnen in La Rochelle op 17 oktober”

Christophe en Team Sapphire, geholpen door het VELUX 5 OCEANS race management team, doen op dit moment al het nodige om ervoor te zorgen dat Christophe alsnog aan de start verschijnt van de Ultieme Solo Challenge.

www.velux5oceans.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: