Keren de multihulls terug naar de Olympische Spelen?

Afgelopen donderdag zijn tijdens de bijeenkomst van de ISAF beslissingen genomen waardoor belangrijke veranderingen in de Olympische klassen mogelijk zouden moeten worden. De verdwijning van de multihulls op het Olympische strijdtoneel is nooit geaccepteerd door een grote groep zeilers. Tot op heden wordt er dan ook nog steeds campagne gevoerd waarin de terugkeer van een meerromper als Olympische wedstrijdboot wordt geëist.

De Commissie heeft naar alle argumenten nog eens geluisterd en zou nu toch een terugkeer van de multihull in overweging willen nemen. Aangezien het aantal klassen wel gelimiteerd blijft, betekent een eventuele terugkeer van de multihull automatisch het eventuele verdwijnen van een andere boot. De Star zou al genoemd zijn.

Na de stemming van de leden zou de Commissie volgend lijstje aan de ISAF voorstellen voor de Olympische Spelen van 2016:
- surfplank of kitesurf (mannen en vrouwen, materiaalkeuze volgt nog)
- Laser (mannen)
- Laser (vrouwen)
- 49er (mannen)
- Skiff duo (vrouwen, bootkeuze volgt nog)
- Finn (mannen)
- Multihull met gemengde bemanning (discussieplatform is nog open)
- 470 gemengd
- Elliott 6m (vrouwen)

We merken dus de terugkeer van de multihull, het verwijden van de Star (kielboot mannen) en de 470 klasse die gemengd wordt. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om aanbevelingen die de ISAF in overweging moeten nemen volgend weekend. Wanneer ze dan hun goedkeuring zouden geven moet dit nog bevestigd worden tijdens de algemene vergadering van de ISAF in mei 2011. Het lobbywerk kan alvast beginnen.

Foto: Gilles Martin-Raget

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: