Geen nieuw Noordzeerecord voor Team Pleomax

Het is de Pleomax vanochtend niet gelukt om het Noordzeerecord van Team Delta Lloyd te breken. De oceaanracer van schipper Harm Prins had 6 uur en 51 minuten nodig voor het traject Lowestoft – Ijmuiden. 1,5 uur langer dan het huidige record en 52 minuten langer dan in maart 2008 toen de Pleomax wel het Noordzeerecord behaalde. Een gebroken spinakerval gooide anderhalf uur na de start roet in het eten.

De Pleomax, een jacht uit de Volvo 60-klasse, begon vrijdagochtend om
7.56:23 uur Nederlandse tijd aan de race. Het team profiteerde optimaal van de storm die ons land vandaag teisterde. Met windsnelheden van 35 knopen (kracht 8 à 9 wist) de Pleomax het traject van 105 nautische mijl (200 kilometer) van het Engelse Lowestoft naar IJmuiden af te leggen met een gemiddelde snelheid van ongeveer (20 knopen (bijna 36 km/u). Het schip bereikte pieksnelheden van 29 knopen. Helaas brak anderhalf uur na de start de spinaker en kwam onder het schip terecht. Schipper Harm Prins: “Dan lig je gewoon even stil en is het gebeurd”.

In maart 2008 wist de Pleomax wel het Noordzeerecord te behalen en verbrak toen met een tijd van 5 uur 59 minuten en 30 seconden het record van Hans Bouscholte uit 2007. Het huidige record ligt op naam van Team Delta Lloyd met 5 uur en 36 minuten. Inmiddels is met deze vierde recordpoging het Noordzeerecord een begrip gewoden in de zeilkringen. En dat was in 2008 een belangrijk doel van het team Pleomax. Prins: “Het is prachtig dat we 2 jaar geleden deze traditie leven konden inblazen en we hopen met deze nieuwe poging dat het een jaarlijks terugkerend uniek zeilmoment blijft.”

Het team van Harm Prins voer vandaag met hetzelfde schip als in 2008, onder dezelfde weersomstandigheden en dezelfde route. Voor vandaag was een stevige zuidwesten- tot noordwestenwind voorspeld, kracht 8.

Insiders info: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1298-Noordzeerecord-aanval-door-Pleo…

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: