Historische Louis Vuitton Trophy zondag van start in Dubai

Louis Vuitton Trophy DubaiDe Dubai International Marine Club is gastheer voor een historische Louis Vuitton Trophy. Een historische, want het zal de laatste keer zijn dat er gestreden wordt in IACC - jachten, zeiljachten ontworpen volgens de International America's Cup Class regels. Deze jachten werden gebruikt in 5 America's Cup en 5 Louis Vuitton Cup regatta's en dat van 1992 tot 2007.

In Dubai staan 4 IACC Version 5 zeiljachten ter beschikking van de 6 ingeschreven teams. De 4 zeiljachten, 2 van BMW Oracle Racing en 2 van Emirates Team New Zealand, horen bij de laatste jachten gebouwd onder de IACC regels. Het zijn zware monohulls, uitgerust met grote spinnakers. Door met 2 paar identieke jachten te strijden is een match race met gelijke wapens gegarandeerd en verwacht men zeer intense duels.

De eerste race-dag staat dus gepland op zondag 14 november. Er zal gestreden worden in een nieuw regatta format. In een eerste Round Robin worden 2 duels uitgevochten tegen iedere deelnemer en krijg je telkens 1 punt per overwinning. In een tweede Round Robin, start op 21 november, strijdt ieder team nog één keer tegen ieder ander team en krijg je 2 punten bij winst. Vervolgens gaan de top 4 teams door naar de halve finales, gezeild op 25 november. Met 2 overwinningen bereik je de finale, waarin je op zaterdag 27 november de eindoverwinning haalt na 3 keer winst.

Ook de baan zal verschillend zijn in vergelijking met eerdere Louis Vuitton Trophy wedstrijden. De windward-leeward races zullen beginnen op een mid-koers gelegen startlijn, die dan ook nog eens dienst gaat doen als gate bij iedere passage. Zo wordt het eerste indewindse rak maar half zo lang, waardoor de 2 zeiljachten aan het eerste indewindse merkteken nog dicht bij elkaar zouden moeten liggen en er spannende spinnakerduels kunnen uitgevochten worden op het ruimewindse rak. De passage aan de gate mid-koers zorgt er dan weer voor dat ook daar de boten naar elkaar toe worden geforceerd, zodat de druk op de bemanning om ieder manoeuvre vlekkeloos te laten verlopen groot zal zijn.

De IACC boot blijft een indrukwekkende verschijningDe IACC boot blijft een indrukwekkende verschijning
De deelnemende teams zijn:
- ALL4ONE (FRA-GER)
- Synergy (RUS)
- Artemis (SWE)
- Emirates Team New Zealand (NZL)
- BMW Oracle Racing (USA)
- Mascalzone Latino (ITA)

Drie van deze teams hebben hun deelname aan de 34e America's Cup aangekondigd. Het openingsduel zal worden gestreden tussen Emirates Team New Zealand en Mascalzone Latino. Deze laatste Louis Vuitton Trophy belooft zeer veel spektakel op het water, iets waar iedere America's Cup - liefhebber al een tijdje zit op te wachten.

Alles is te volgen op www.louisvuittontrophy.com en SailTV met uiteraard verslagen op ClubRacer.be !
Foto‘s: Bob Grieser/ousideimages.com/Louis Vuitton Trophy en Carmen Hidalgo/Louis Vuitton Trophy

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: