De H wordt M na de eerste IJspegelrace op zondag 14 november

IJspegelraceOp zondag 14 november is de lucht grijs en miezert het, zit de wind in de ZW hoek en staat de 5e IJspegelwedstrijd in Scheveningen voor de deur. De kentering is deze dag tussen 11.30 en 12.30 uur. Het is 1 dag voor doodtij. De Albatros gaat 1,5 zeemijl W van de haveningang voor anker. Om 11.30 uur gaat de Tangoklasse mooi verdeeld over de lijn van start. E-mission en Solid Sue voorop, Redan bij de pinend en Taxation, een nieuwkomer sluit de gelederen.

Om 11.35 uur vertrekt ook de Uniformklasse. Bij het startschot is de Happy al een bootlengte over de lijn en moet terugkomen. Vier minuten en dertig seconden na het startschot zien we de Sizian Rose maar de startlijn komen. Enigszins vertraagt vertrekken ook zij naar de bovenboei.

Bij de Tangoklasse wordt het veld aangevoerd door E-mission. Royaal voorop komt zij naar de benedenboei. Door spi-handling problemen komt zij geheel stil te liggen. Ook bij Solid Sue die mooi tweede ligt verloopt het strijken niet vlekkeloos en zo prikt Redan de boot tussen Solid Sue en boei en pikt zo enige meters voorsprong mee. Ook Triple P gaat mooi rond de boei en kiest dan voor bakboord uit naar boven. Rosetta moet nog wat wennen. We zien Frans van der Heiden, oud Daikin man, aan het roer staan. In de staart van het veld varen Rebellion, de Pers die achteraf gewoon een vernieuwde Next blijkt te zijn, en Taxation. Als laatste komt Marlijn naar beneden zetten.

Bij de tweede ronding gaat E-mission weer royaal voorop. Redan is een plaatsje opgeschoven en ook Rosetta heeft de techniek te pakken en komt als derde rond. Triple P zit in de middelste regionen. De Pers (Next) zit voor Rebellion met Taxation achter zich aan in de staart van het veld. Marlijn sluit wederom de gelederen.

E-mission finisht tenslotte als eerste in tijd, 8 minuten later gevolgd door Triple P die vanuit de middenregionen naar voren is komen zetten. Ook Moshulu komt aanstormen met Rosetta op de hielen. En dat de Next nog kan varen is duidelijk als ze vlak achter de Rosetta finishen..

Voor de Uniform klasse gaat Griel voorop bij het ronden van de benedenboei. Blondie komt verrassend als tweede rond gevolgd door Panther. Escxape zit in de middenregionen. Gouden Ruiter komt 7 minuten na Griel langs de benedenboei. Dan volgt er een gat en komt Sizian Rose die al 4 minuten te laat startte, 17 minuten na de Griel voorbij de benedenton. Aan boord van de Albatros zijn er twijfels over het halen van de tijdslimiet. Toch vervolgt zij dapper haar weg naar de bovenboei.

Bij de finish zien we een juichende Blondie als eerste over de lijn komen. Gevolgd door Griel, Windveer en Panther.

De Redan vraagt bij de finish aan de wedstrijdleiding naar de gemiddelde wind. Deze is 13,2 knopen gemeten vanaf de start om 11.30 uur. Op het startschip wordt dan aangenomen dat de wind High is. En zo worden ook de berekeningen gemaakt voor de definitieve uitslag. Redan heeft gelijk als zij concluderen dat de wind Medium dient te zijn. Pas bij 14 knopen wind wordt er met High gerekend.

Bij invoeren van Medium voor deze race verandert de uitslag en wordt in gecorrigeerde tijd E-mission 1, Redan 2, Moshulu 3, Rosetta 4 en Triple P 5. Met name het zakken van Rosetta van 1 naar 4 heeft invloed op de totaaluitslag van de dag.

Bij de uitslag van de Uniformklasse blijft Blondie 1, Griel 2, wordt Panther 3, blijft Esxcape 4 en wordt Windveer 5. Ook hier zullen we verschuivingen zien in de totaaluitslag van de dag.

Om 13.35 is de tweede start voor de Tangoklasse. Wederom mooi verdeeld over de lijn vertrekken de boten naar de bovenboei. Marlijn mooi voorin vlak bij het startschip. De Pers en Taxation zijn nog voorzichtig en sluiten de rijen. Bij de Uniformklasse gaat Lucifer te vroeg, komt terug. Griel probeert over stuurboord te starten maar vindt Antares op haar pad. Een aanvaring wordt voorkomen en zo is een ieder weer op weg naar de bovenboei.

Deze race wordt gekenmerkt door draaiende winden. De wedstrijdleider maakt een aantal keren het vervangend merkteken klaar om de baan te verleggen om dan weer te besluiten dat de wind weer terug is bij af.

Verder neemt de wind behoorlijk af en liggen halverwege de race de boten even geparkeerd in het veld. Opvallend is in eerste instantie de voorsprong van de E-mission die echter bij het derde rondje geheel teniet wordt gedaan door Rosetta, dat Marlijn midden in het veld meevaart en Rebbons de hekken sluit. Bij de finish komt E-mission als eerste, direct gevolgd door Rosetta en Triple P. Rebbons komt als laatste en helaas is de tijdslimiet dan net 17 seconden verstreken. Winnaar in gecorrigeerde tijd wordt Rosetta, Emission wordt 2 en Redan 3

Bij de Uniformklasse gaat de Windveer voorop, direct gevolgd door de EscXape. IJsvogel zit mooi op een derde positie en Happy volgt als vierde. Griel zit midden in het veld en Blondie houdt zich op in de onderste gelederen.

Ondertussen regent het en regent het. Op de Albatros zoeken we beschutting onder het dak van de voorplecht en kunnen we het papier voor de finish uitslag toch nog droog houden.

Voor de Uniformklasse komt Windveer als eerste over de lijn. Op de hielen gezeten door EscXape, die weer een mooie race neerzetten. Griel en Panther volgen. Winnaar gecorrigeerd wordt Esxcape, Figaro wordt verassend tweede en Griel derde.

Meer info: IJspegel Trophy

Namens de Albatros
Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: