Yan zeilt weer Down Under - Cabbage Tree Island Race

Yan zeilt weer Down UnderDe jachthaven van Sydney (Cruising Yacht Club of Australia) loopt vol met de meest blitse race jachten van Australië. Allemaal zijn ze hier, nog niet voor de Rolex Sydney Hobart Race, maar voor de Cabbage Tree Island Race. Deze 180 zeemijl Oceaan race op de Tasman Zee is een van de selectie wedstrijden die de deelnemers voor de Rolex Sydney Hobart Race moeten ondernemen alvorens te mogen starten. De wedstrijd start vrijdag avond 19 november, om 19:50u luid het eerste waarschuwingssignaal.

Van 34 tot 100ft

Juweeltjes als Wild Oats X en XI (resp 66 en 100ft), Rodd & Gunn Wedgtail (oude Yendys), Lahana (100ft), Loki (RP63), Jazz (C 50 ck), Brindabella (79ft), Wot Eva (NM52), Pretty Fly III (C 50 ck), en nog vele anderen hebben zich ingeschreven over 3 verschillende klasses. Er zal gevaren worden in IRC, ORC en PHS (performance handicap system). Ik heb een waterdichte camera mee (bedankt Frank), en uiteraard zal ik jullie op een uitgebreid verslag trakteren met hopelijk wat sprekende beelden.

90 mijl heen, en 90 mijl terug

De wedstrijd is eigenlijk een grote lus. De start en finish zijn in Sydney Harbour (dat is dus al simpel). Je vaart de “Heads” uit, en zet koers in Noordelijke richting naar de Brougthon Islands, en Cabbage Tree Island ligt daar een 6nm ten ZW van. Je vaart dan klokwijs rond dat eiland en keert dan terug naar Sydney.

Verdere planning

De Cabbage Tree Island Race is race 1 van de 5 grote wedstrijden die op ons programma staan hier “Down Under”. De volgende grote jongens zijn:

* Solas Big Boat Challenge (14 dec)
* Rolex Trophy Rating and Passage series (16-19 dec)
* Rolex Sydney Hobart Race (26 dec)
* Audi Victoria Week (20-26 jan 2011)
* Goofy (5 feb)

Meteo gedoe

Wat betreft het weer zouden we een 15-20 knopen ZW krijgen. Gedurende de nacht zou hij naar links moeten draaien tot hij uit het Zuiden komt. In de vroege uurtjes van zaterdag neemt hij af naar een 10kn en kan zelfs wat kan doordraaien naar het Oosten toe. Misschien wat Code 0 gedoe dus op zaterdag ochtend? Reach'ke naar dat eiland, en op de neus terug terwijl we links moeten aanhouden dus.

Is de UV in Australië gevaarlijk?

Wat het UV (ultra violet) probleem hier betreft, moet ik toch nog even iets kwijt. Gewoon om u even duidelijk te maken wat voor probleem hoge UV straling hier eigenlijk voorstelt. 1 op 2 mensen krijgen hier huidkanker, dat is de helft van de bevolking (voor de iets simpelere mensen)!

De uv-index is een getal dat het effect van de sterkte van de zonnestraling op de onbeschermde huid weergeeft. 1 is laag en 11 is extreem. Meer dan 1700 mensen sterven elk jaar van huidkanker in Australië alleen. Kijk nu zelf maar eens op de volgende link wat de UV index in dit gedeelte van de wereld is... http://www.bom.gov.au/australia/charts/UV.shtml

Goed insmeren is dus de boodschap, en als je op het water bent elke 2 uur! Zoiets kunnen wij in de lage landen niet inbeelden...

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: