James Spithill domineert in de Louis Vuitton Trophy

In de Louis Vuitton Trophy, gezeild in het exotische Dubai, is Round Robin 1 zo goed als afgerond. Vandaag staat er nog één in te halen wedstrijd op het programma en dan beginnen de 6 deelnemende teams aan Round Robin 2. James Spithill, schipper van het Amerikaanse BMW Oracle Racing team én houder van de echte America's Cup, toonde zich met 9 overwinningen op 10 gezeilde confrontaties heer en meester.

Enkel tegen de kiwi's van Emirates Team New Zealand lieten ze een nederlaag optekenen, door 1 seconde na het team van Dean Barker te finishen. In alle andere match races toonde de combinatie Spithill - Kostecki aangevuld met een schitterend team zich meester in dit schaakspel op water. Al van bij de startprocedure nam het team telkens het heft in handen en liet het haar prooi nooit meer los.

Het moet gezegd dat bijna alle wedstrijden van hoog niveau waren. De kortere baan en de verplichte passage aan de zogenaamde startgate liet weinig fouten toe. Iedere hapering of tactische fout werd afgestraft en kon nagenoeg nooit meer gecorrigeerd worden. Zware druk bij de bemanning dus. Ook hadden de scheidsrechters beslist om na de zware aanvaring tussen Emirates Team New Zealand en het Italiaanse Mascalzone Latino Audi Team, iedere nieuwe aanvaring met averij zeer zwaar te gaan straffen.

Na de eerste ronde staat BMW Oracle Racing Team dus afgetekend aan de leiding, gevolgd door een grote groep van 4 teams die qua punten duidelijk aan elkaar gewaagd zijn. Mascalzone Latino Audi Team is hekkensluiter en zal in de tweede ronde, waar nog 10 punten te verdienen zijn per team, serieus uit haar pijp moeten komen. Het Zweedse Artemis en Emirates Team New Zealand kunnen leider van de inhaalgroep worden door vandaag de nog te zeilen inhaalwedstrijd te winnen. Daarna start Round Robin 2.

Hierin zeilt ieder team nog slechts 1 keer tegen ieder ander team en worden er bij winst 2 punten toegevoegd aan het conto. Er is dus nog veel mogelijk, maar wie de wedstrijden tot nu toe zowat heeft gevolgd, weet dat de Amerikaanse Old Mug houder nu reeds torenhoog favoriet is. Wie niet alles heeft gezien kan alle wedstrijden integraal herbekijken op SailTV. Het moet gezegd, het zijn reportages om duimen en vingers van af te likken, begeleid met commentaar van kenners, en dus echte aanraders voor de match race liefhebbers.

Foto: Gilles Martin-Raget

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: