X-centric en Griel winnen dagprijs 2de IJspegel 2010-2011

X-centricOp zondag ligt er voor de jachtclub van Scheveningen weer een grote zandbak. Het ziet er naar uit dat de laatste hand gelegd wordt aan de bestrating van de Hellingweg en we wellicht de volgende IJspegel race zonder zand aan onze schoenen onze boten kunnen betreden. Er zijn al veel zeilers op de been en in de Jachtclub is het gezellig druk. Het haasten om op tijd te komen is in dit weekend minder erg. De wintertijd is ingegaan.

Op de Albatros hebben we het genoegen te mogen werken met een bezetting van 12 man. Om half tien gaan de trossen los en stevenen we naar onze plek buitengaats. Twee zeemijlen west van de haveningang gaat het anker erin. Het regent en de wind zit in de oosthoek.

Om half twaalf hebben we de eerste start van de Tango klasse. Het is gelijk al prijsschieten. De Marlijn sluit het gaatje voor de X-centric en Rebbons. De X-centric wordt in ieder geval gemangeld. Hevig gekraak en stevige taal zijn het gevolg. Gelukkig kan de wedstrijd worden vervolgd en zijn tenslotte alle deelnemers van de Tango klasse op weg naar de bovenboei. De start van de Uniform klasse gaat zeer gedisciplineerd. IJsvogel is mooi weg vanuit het midden op de lijn en Lucifer vliegt op het startschot vlak voorbij het startschip.

Voor het comité is het weer tijd voor de bekende gebakken eieren. Ze smaken nog steeds uitstekend. De eerste deelnemers komen weer naar beneden. Dit keer geen Daikin meer voorop, maar Foxy en E-mission, die het veld aanvoeren. Daarna valt er een gat en dan komen Triple P, Redan en X-centric naar beneden. X-centric lijkt zich redelijk te hebben hersteld van de mangeling bij de start. We zien de Roaring X tobben met hun spi en richting zee vertrekken. Lange tijd zien we niets meer van hen. Ook Solid Sue vaart door spi handeling problemen de beneden boei royaal voorbij en de wind heeft de neiging om te ruimen. Het tweede rondje verloopt als het eerste rondje en bij het derde rondje zien we, als Foxy en E-mission de finishlijn al naderen, de Roaring X ineens weer opduiken. Dapper begint zij aan haar derde ronde terwijl haar groepsgenoten met finishen beginnen. In ieder geval heeft zij dan nog 30 minuten om de finish te halen.

Foxy komt als eerste over de lijn gevolgd door Emission. Triple P, X-centric en Redan volgen. In de gecorrigeerde uitslag is Redan echter 1, E-mission 2 en X-centric 3.

Bij de Uniformklasse wordt er ook hard gestreden. Windveer ligt steeds weer royaal voorop, gevolgd door Griel en Panther die stuivertje wisselen. Blondie vaart goed voorin en ook de Escape, met nieuwe bemanning, zit er nog goed bij. Gouden Ruiter en Sizian Rose sluiten bij de eerste ronding van de benedenboei de gelederen. Na het tweede rondje wint de Windveer in tijd, gevolgd door Griel en Panther. In gecorrigeerde tijd wint echter de Griel.

Als de eerste wedstrijd erop zit wordt de bovenboei 15 graden verlegd en kort de wedstrijdleider de baan wat in. Om half twee gaat het spektakel weer van start. Beide starts verlopen vlekkeloos. Mooi verdeeld over de baan vertrekken de deelnemers naar de bovenboei. Deze race wordt vooral gekenmerkt door een draaiend windje. De bakboordslag lijkt de meest gunstige slag. De wind varieert in kracht en kruipt van links naar rechts. Discussie op het startschip over afbreken of niet, vervangend merkteken of niet.

In ieder geval finisht net binnen het uur Windveer als eerste van groep 2, gevolgd door Panther en Exscape, De Happy die als vijfde in tijd eindigt blijkt echter de winnaar van deze race. De Silian Rose finisht als laatste, met nog 29 seconden reserve voordat de tijdslimiet verstreken zou zijn.

Bij de Tangoklasse zijn weliswaar in tijd Foxy en E-mission de winnaars, maar X-centric wint in gecorrigeerde tijd. Op zee komt het zonnetje er voorzichtig door, en worden wij met het naar de haven varen vergezeld door mooie Ruijsdaelluchten. Aan de kant is het heel gezellig en warm in de Jachtclub. Tijdens het wachten op de prijsuitreiking worden we door de uitbater van de Jachtclub verrast met heerlijk gefrituurde kabeljauw met zeer smakelijke saus.

Bij de prijsuitreiking krijgt de Figaro de prijs voor de beste nieuwkomer en wordt de Silian Rose beloond met champagne vanwege het dit maal wel halen van de tijdslimiet. Voor de prijswinnaars zijn er mooie prijzen als een Leatherman en de bekende Beken of Cowes Kalender voor 2011. Hulde aan de prijzencommissie van de IJspegeltrophy!!

Winnaar van de dagpriijs in groep 1 is X-centric en groep 2 Griel. We kijken weer terug op fijne wedstrijden op een fantastische Noordzee.

Meer info: IJspegel Trophy
Teskt: Aly Anink/van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: