Wild Oats XI verpulvert Cabbage Tree Island Race record

Wild Oats XIBob Oatley’s 100 voet lange super maxi Wild Oats XI verpulverde zaterdag het oude Cabbage Tree Island Race record van Loki (Reichel Puch 63) met 2u, en zeilde de 180 zeemijl in 14u 13min en 35 sec. De enorme Code 0’s en spinnakers waren een machtig spektakel om te zien bij het vallen van de nacht. Alle 36 jachten die deelnamen aan deze race georganiseerd door de CYCA (Cruising Yacht Club of Australia) hadden een cleane start in de 11 knopen ZW wind die later aanwakkerde naar een 25 knopen.

Mark Richards schipper van Wild Oats XI. “Our weather modeling had us finishing a few hours earlier than this, but that’s the vagaries in the weather for you – whatever will be will be. We can’t be unhappy with taking the record.”

23 knopen boatspeed

Start om 20u, onder de spi zeilden we op de 80ft Brindabella Sydney Harbour uit richting de Heads, daar ging de spi er af en de JT (Jib Top) er op voor het kleine stukje (800m) naar de Tasman Sea. Eens op zee zette we koers naar het Noorden en ging de volgende spi er terug op samen met het stagzeil. Op dat ogenblik stond er inmiddels een 25 knopen wind en onze boatspeed schommelde tussen de 18 en 23 knopen. Grinders en trimmers werden elke 30min afgewisseld om te voorkomen dat ze in het rood gaan.

90 zeemijl kruisrak

Het was een prachtige actieve nacht met volle maan en het regelmatige gezelschap van dolfijnen tot in de vroege uurtjes. Eens we rond dat eiland waren veranderde de race in een kruisrak van 90nm met de verwachting dat de wind naar links zou draaien. Dat naar links draaien gebeurde voor ons pas toen we nog maar een tiental zeemijl van Sydney waren. Daar kon de spi er terug op voor het korte stukje van de Heads naar de finish.

Na de race

Big boat sailing..., ik was vergeten hoe zwaar dat was. Ik was zo kapot, dat ik enkel nog in staat was om 2 min noodles te maken en zoals verwacht voor de tv in slaap ben gevallen. Ik ben dan wat later naar mijn bed gestrompeld en heb ongelooflijk vast geslapen. Nu, deze morgen voel ik elk spiertje in mijn lichaam (en dat zijn er blijkbaar nogal wat).

Waarschijnlijk heb ik tijdens de wedstrijd ook te weinig gedronken voor de activiteit die je doet, en zowieso te weinig geslapen (een 35 min in de rail). Het zware aan big boat’s is dat de zeilen zo zwaar wegen. Je kan die met 3 man onmogelijk versjouwen. Te zwaar, en zeker als ze nat zijn, je hebt dan echt minstens 10 man nodig.

De volgende race op Brindabella zal de Solas Big Boat Challenge zijn. Maar daarvoor hebben we nog vele trainingen om er voor te zorgen dat alles vlot verloopt tijdens de wedstrijden.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: