Marit Bouwmeester wint Conny van Rietschoten Trofee 2010

Marit BouwmeesterOp donderdagavond 25 november werd Marit Bouwmeester uitgeroepen tot winnares van de Conny van Rietschoten Trofee 2010. De uitreiking vond plaats in de Sociëteit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ in Rotterdam in het bijzijn van een groot gezelschap dat in de Nederlandse zeilwereld een rol van betekenis vervult.

Het juryrapport meldt:

Marit laat in een zeer competitieve klasse een contante en stijgende prestatiecurve zien. In januari stond ze in Melbourne op het hoogste schavot. In mei herhaalde ze dat in Medemblik. In juli zeilde ze knap voor het eerst in haar carrière (jeugd niet meegerekend) naar een podiumplek bij het WK en wel de tweede. Vervolgens wist ze in een sterk bezet veld in Weymouth opnieuw iedereen achter zich te laten. Daarmee is ze definitief doorgebroken tot de absolute wereldtop in de Laser Radial en grote belofte voor de Olympische Spelen van 2012 in London.
‘De jury is van mening dat Marit een bijzondere prestatie heeft geleverd in 2010 en heeft haar daarom gekozen als de winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2010.’

De Conny van Rietschoten Trofee is sinds ruim 25 jaar de belangrijkste zeilprijs van Nederland. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1977/1978 en 1981/1982 winnaar van de Whitbread, een zware zeilrace rond de wereld. De huidige naam van de race is Volvo Ocean Race.

De Trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.

Aan de watersporters van Nederland is de afgelopen maanden gevraagd kandidaten voor te dragen in een of meer categorieën. Kandidaat-genomineerden waren dit jaar de volgende zeilers. In de categorie Jeugdzeilen/surfen: Michelle Broekhuizen en Daphne van der Vaart. In de categorie Zeezeilen: Piet Vroon en Robert Rosen Jacobson. In de categorie Internationaal en Olympisch Zeilen/surfen: het 470 team Lisa Westerhof & Lobke Berkhout, Thierry Schmitter en Marit Bouwmeester. In de categorie Wedstrijdzeilen Nationale Klasse, een nieuwe categorie dit jaar: Jeroen de Groot en Menno Huisman.
Uit de –onderstreepte- winnaars van de categorieën koos de jury Marit Bouwmeester als winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2010.

Categorie zeezeilen - Winnaar Piet Vroon (links)Categorie zeezeilen - Winnaar Piet Vroon (links)

Frans Sluyters wint Maas Trofee

De vroegere categorie Bijzondere Verdienste is vervangen door de uitreiking van de Maas Trofee. Deze is bestemd voor iemand die zich voor de wedstrijdzeilsport bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Het bestuur van de Stichting Zeiltrophy bepaalt jaarlijks of, en zo ja aan wie, de Maas Trofee wordt uitgereikt. De winnaar voor 2010 van deze trofee is Frans Sluyters. Met een tomeloze inzet en zijn eigenzinnige flair koerst Frans al jarenlang door de Nederlandse zeilsport. Hij is het gezicht van de North Sea Regatta, de onderhandelaar, de adviseur achter de schermen, de zeiler en de joker van Holland.Frans is de drijvende kracht achter de Nederlandse zeilsport. O.a. zijn North Sea Regatta wordt geprezen en mede dankzij hem maakt Den Haag nu furore als zeilstad aan zee. Maar ook de bond mag op zijn expertise rekenen. En dit alles doet hij op vrijwillige basis, gewoon met hart en ziel vanuit zijn passie voor de sport.

Categorie jeugdzeilen - Michelle Broekhuizen (links)Categorie jeugdzeilen - Michelle Broekhuizen (links)

Zie ook de website: www.vanrietschotentrofee.nl waarop het volledige juryrapport zal te lezen zijn.

Stichting Zeiltrophy
Hans Zuiderbaan
Voorzitter

Foto boven © Sander van der Borch
Foto's onder © FOTOBANK NH/ Yvonne Ransijn

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: