Start van de halve finales in de Louis Vuitton Trophy

Op vrijdag 26 november starten de halve finales van de Louis Vuitton Trophy. BMW Oracle Racing team heeft overtuigend de voorrondes gewonnen in Dubai met een overduidelijke 13 tegen 2 score. Hiermee heeft het Amerikaanse team ook het recht verworven om haar tegenstander uit de overige 3 halve finalisten te kiezen. En de keuze van de Amerikanen viel op het Frans/Duitse team van All4One. De andere halve finale zal gezeild worden tussen Emirates Team New Zealand en Mascalzone Latino Audi Team.

Op de vraag aan James Spithill waarom hun keuze op All4One was gevallen, antwoordde de BMW Oracle Racing schipper: "Het is nooit een makkelijke keuze, maar we kozen voor All4One eenvoudig omdat wij Round Robin hebben gewonnen en zij als 4e team zijn gefinisht. Wie je ook kiest, je moet de confrontatie met de tegenstander aangaan en op het einde van de dag moet je gewonnen hebben. Het wordt een zwaar duel want het is zeker geen makkelijk team om tegen te racen."

Wie alle wedstrijden wat gevolgd heeft, weet dat de Amerikanen het niet zo gemakkelijk hadden tegen het Frans/Duitse team. In Round Robin 1 wonnen ze wel beide duels, maar niet zonder slag of stoot. En in Round Robin 2 leed Spithill en de zijnen zelfs een zware nederlaag tegen ex-Alinghi-stuurman Jochen Schümann en zijn team, mét de Nederlander Peter van Niekerk aan de grootzeil-lier. Uitkijken dus naar hun confrontatie.

In de andere halve finale staan de Kiwi's tegenover de Italianen. Afgaande op het scorebord zijn de Kiwi's wel favoriet, maar Dean Barker heeft tijdens Round Robin zich wel regelmatig laten betrappen op enkele deftige fouten, gaande van net te vroeg over de startlijn tot de zware aanvaring met .... inderdaad, het Mascalzone Latino Audi Team. De jachtclub van het Italiaanse team is Challenger of Record in de 34e America's Cup én hebben met Gavin Brady een echte kiwi achter de stuurstand staan, dus reken maar dat ze hun Romeinse vel duur gaan verkopen.

Eindstand Round Robin
1. BMW ORACLE RACING - 17 ptn
2. EMIRATES TEAM NEW ZEALAND - 12.5 ptn *
3. MASCALZONE LATINO AUDI TEAM - 8 ptn*
4. ALL4ONE - 8 ptn
5. SYNERGY RUSSIAN SAILING TEAM - 6 ptn*
6. ARTEMIS RACING - 5
* na scheidsrechterlijke puntenaftrek

De winst in de vloot-races van donderdag 25 november is voor de Italianen in elk geval al een serieuze opsteker. Er werden 3 races georganiseerd met telkens alle 4 de boten aan de startlijn. Op die manier kon elk team 2 keer starten. De kiwi's van Emirates Team New Zealand zeilden met zwarte armband en de nationale vlag halfmast ter ere van de overleden mijnwerkers in Pike River. Op het einde van de dag zag het vloot-race-scorebord er ietwat verrassend als volgt uit:
1. Mascalzone Latino Audi, 1-1, 2 ptn
2. Artemis Racing, 2-2, 4 ptn
2. All4One, 3-1, 4 ptn
4. Emirates Team New Zealand, 2-3, 5 ptn
5. Synergy Russian Sailing Team, 4-3, 7 ptn
6. BMW Oracle Racing Team, 4-4, 8 ptn

Maar het echte match-race festival begint dus straks en belooft alweer boeiende duels. Wie 2 van de 3 confrontaties kan winnen, heeft zijn ticket voor de finale op zaterdag beet. Je kan alles live of integraal volgen op Sail TV.

Foto's: Paul Todd/outsideimages.com/Louis Vuitton Trophy en Chris Cameron

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: