Kiwi's houden het beste voor het einde in Dubai

De beide topfavorieten lieten zich in de halve finales op geen enkel foutje betrappen en zo kwamen BMW Oracle Racing Team en Emirates Team New Zealand zaterdag uit in de finale van de Louis Vuitton Trophy in Dubai. De laatste keer dat we de beroemde IACC zeiljachten mochten zien matchracen. Jammer, want de afgelopen Trophy bewees dat ze garant staan voor messcherpe zinderende duels.

Zowel het Amerikaanse team als het team uit Nieuw Zeeland hielden het kort in de halve finales. All4One en Mascalzone Latino Audi Team mochten na een droge 2 - 0 allebei inpakken. En zo stonden toch wel de 2 meest ervaren teams op zaterdag in de finale. Een finale die zou uitgevochten in een beste van drie.

Race één
Het eerste duel was om duimen en vingers van af te likken. In de pre-start lagen beide boten praktisch stil naast elkaar, met de Amerikanen aan loef en dus verplicht om vrij te blijven. Als Dean Barker besluit weg te draaien komen ze met hun spiegel toch nog in aanraking met de boot van BMW Oracle Racing. Beide teams hijsen de protestvlag, maar de scheidsrechters geven de straf aan de boot die moest vrij blijven. De Amerikanen lijken nu al verloren in het eerste duel.

BMW Oracle Racing bereikt als eerste de indewindse boei, maar de Kiwi's zijn nooit ver weg. Tot ..... Bij het naderen van de benedenwindse boei droppen de mannen van down under de spi, maar laten deze een tijdje in het water slepen, waardoor ze heel veel snelheid verliezen tijdens het ronden van de boei. Tegen de tijd dat hun bootsnelheid terug op niveau is, zijn de Amerikanen gaan vliegen.

Messcherpe duelsMesscherpe duels

Met 4 bootlengtes voorsprong aan de indewindse boei achten James Spithill en John Kostecki het moment gekomen om hun strafrondje te draaien. Daarna ronden ze nog net voor hun tegenstrevers de boei en gaat de spi erop voor het laatste rak naar de finish. Ray Davies en Grant Dalton bevelen Dean Barker de rechtse kant van het veld op te sturen, want daar zou meer druk te vinden zijn. Maar na tweederde van het rak, lijkt het erop dat beide heren het mis hadden en leidt BMW Orale Racing Team comfortabel.

En dan gebeurt het, de Amerikanen vertragen plots en je ziet hun voorsprong zo slinken. Want Davies en Dalton op de Kiwi boot blijken gelijk te hebben met de winddruk aan de rechterkant van het veld en hun IACC zeiljacht vliegt richting finishlijn, waar ze 17 seconden overhouden op de verbouwereerde Amerikanen.

Race twee
Het tweede duel was even spannend als het eerste, tenminste tot aan de eerste passage aan de indewindse boei. Terwijl het BMW Oracle Racing Team nipt de leiding neemt, gaat het mis bij het hijsen van de spi. Deze blijft benedendeks ergens haperen en wanneer deze volledig gehesen is, blijkt de spi bij overmaat van ramp ook nog eens gescheurd. Spithill blijft heel diep sturen om de druk in de gehavende spi laag te houden. Ondertussen haast de crew zich met een nieuwe spi en doet dit uitstekend.

Maar echter, tegen dat de spi 'gepealed' is en het nieuwe ruime windse zeil volledig onder druk staat, is het momentum al lang weg, net als de Kiwi"s. De Amerikanen zullen hen niet meer terugzien. Met deze anticlimax eindigt dus de Louis Vuitton Trophy. De laatste 2 jaren wonnen de Kiwi's dit evenement 4 keer op 5 en waren ze die andere keer 'runner up'. Dean Barker en zijn team zijn dus de onbetwiste heersers in dit Formule 1 match racing evenement.

Spithill feliciteert sportief BarkerSpithill feliciteert sportief Barker

En nu maar uitkijken of de vernieuwde America's Cup formule er in zal slagen dit 'close match racing' spektakel te overtreffen. Yves Carcelle, CEO van Louis Vuitton Malletier, heeft ondertussen bekend gemaakt de sponsoring van de America's Cup en de uitdagers van de Cup verder te zullen zetten.

Je kan ondertussen alle duels nog eens integraal herbeleven op Sail TV.

Foto’s: Paul Todd en Bob Grieser/outsideimages.com/Louis Vuitton Trophy

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: