Tour de France à la Voile komt in 2011 naar Blankenberge

Tour de France à la VoileHet mega zeilevenement Tour de France à la Voile komt volgend jaar zo goed als zeker, ergens in de periode eind juni - begin juli 2011, naar de Belgische badstad Blankenberge. De Tour de France à la Voile werd in 1978 voor het eerst als zeilvariant op de wielertour georganiseerd en is ondertussen uitgegroeid tot een zeilevenement van wereldformaat.

Deze zeilwedstrijd van ongeveer duizend zeemijl gebeurt over tien etappes die verdeeld zijn over de Atlantische kust en de Middellandse zee. De boten starten in het Frans Duinkerke en komen via Nieuwpoort naar Blankenberge.

De Tour de France à la Voile kwam voor de eerste keer naar Blankenberge in 1993 en zorgde toen voor een volkstoeloop. Op de landtong tussen de twee havens werd een groot tentendorp opgetrokken. Dat zal nu ook het geval zijn.

Archambault M34

Voor het eerst zal er een nieuw zeilschip aan de start verschijnen, namelijk de Archambault M34 in plaats van het Farr 30 type.

Blankenberge gaststad

Op vraag van de organisatie zal de 34ste editie van dit nautisch gebeuren gedurende een tweetal dagen aanmeren in de jachthaven van Blankenberge.

Het is geleden van 1993 dat Blankenberge als gaststad voor de 'Tour de France à la Voile' mocht fungeren zegt Schepen van Haven, Patrick De Klerck...

"De vzw Jachthaven Blankenberge is zeer gelukkig dat onze burgemeester Ludo Monset het pad geëffend heeft om het evenement naar hier te kunnen krijgen, en dit aan een schappelijke prijs. In de eerste instantie was het kostenplaatje 65.000 euro... dit hebben we kunnen terugdringen tot 20.000 euro. Het budget wordt samengebracht door de vzw Jachthaven en het Stadsbestuur. Daarnaast zullen onze jachtclubs eveneens logistieke steun verlenen."

Door de komst van de 'Tour de France à la Voile' zullen er ook enkele praktische afspraken moeten worden gemaakt tussen de verschillende jachtclubs in Blankenberge. Men verwacht namelijk een 35-tal zeilschepen met in totaal een 500-tal bemanningsleden en een ondersteunende ploeg van nog eens 1.000 personen.

Paul De Caluwe, voorzitter van de Vrije Noordzee Zeilers:

"Het wordt een groots maritiem gebeuren die zowel de zeilsportfanaten als ook de gewone toeschouwers aan wal zal kunnen bekoren.

Het zal voor Blankenberge als badstad ongetwijfeld een meerwaarde betekenen aan het begin van het zomerseizoen. Als plaatselijke jachtclubs hebben we afspraken gemaakt om samen te werken en gratis personeel beschikbaar te stellen voor dit fantastisch evenement."

Het evenement zal een waar media circus met zich meebrengen. Er komt onder andere een tenten- en animatiedorp van elk 1.000 m². Het ganse gebeuren zal in de haven op een reuzenscherm van 35 m² te volgen zijn. Franse radio- en televisiestations zullen aanwezig zijn om het gebeuren in beeld te brengen.

Door de komst van de 'Tour de France à la Voile', komt het maritiem gebeuren 'Blankenberge Onder Zeil' die gepland was in 2011 te vervallen en zal het pas plaatsvinden in 2012.

Bron: blankenberge-online.be & Het Nieuwsblad

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: