Roark en Escxape winnen IJspegel Race van 28 november 2010

Roark en Escxape winnen IJspegel RaceDe nacht breekt als we langs wit berijpte weilanden naar Scheveningen rijden. De nieuwe dag ontwaakt. Het is 3 graden onder nul. In Scheveningen ligt de Albatros niet langs de kade. Bij nader informeren blijken alle spullen al op de Estrella te liggen en is deze bedrijfsklaar voor de IJspegel. Aan boord treffen we de schipper, Willem Varkenvisser genaamd, mede Jachtclublid van Scheveningen en trotse eigenaar van de visboot Flying Cloud.

De Estrella gaat 2 mijl west van de haveningang voor anker. HHH Het wachten is op Mario en Bas. De Stormmeeuw blijkt panne te hebben en even lijkt het erop dat we geen boeienboot zullen hebben. Een alternatief plan wordt al onderzocht. Een tochtje van de Scheveningenton naar de NAM hoort tot de mogelijkheden.

Een uur voor de start is alles toch voor elkaar en gaan de boeien erin. De wind zit op 120 graden. De kentering zet in en we draaien een slag met de Estrella. De Startvlag gaat van achter naar voren en zo kunnen we beginnen met de start. Taxation, Next, E-mission en Rebbons zijn te vroeg. Ze komen allemaal terug. Bij de Uniformklasse is Figaro te gehaast en krijgt de X-vlag. Zij komen niet te terug, zo wordt deze start voor Figaro een OCS.

De zon schijnt, de zee is vlak en kijken wij uit op het mooiste zeilwater van Nederland.

Bij de Tangoklasse zien we de Roark voorop gaan. Foxy volgt op redelijke afstand. Dan komt Rosetta met Rebellion op de hielen. Redan en Solid Sue zitten vlak bij elkaar en Triple P prikt de boot tussen boei en Solid Sue om zo voor het groepje te geraken. Roaring X komt al gijpend op de benedenboei aan. E-mission is met zijn inhaalrace bezig, Moshulu verschijnt ook bij de benedenboei, Next heeft problemen met de spi, Marlijn moet eromheen, Rebbons en Taxation allebei teruggekomen vanwege de X vlag sluiten de gelederen.

De wind blijft medium en heeft de neiging wat te krimpen. De zon schijnt nu volop. De A 13 is dicht. ADO supporters hebben de snelweg geblokkeerd. Ondertussen varen IJspegelaars hun rondjes. De wereld draait door. Komt Roark voor de 2e keer naar beneden zetten, Foxy volgt, .Rebellion vaart nog mooi achter Foxy aan. Rosetta is naar de 5e plek gezakt. Triple P vaart zich vast naast Solid Sue en kan niet omhoog. Solid Sue draait daarna zijn rondjes. Rebbons sluit de gelederen. Het laatste rondje wordt ingezet. Roark gaat magistraal voorop. Foxy en E-mission volgen. Rebellion zit er nog mooi bij. Rosetta is nog wat gezakt en Redan zit op haar hielen. En zo finisht een ieder binnen de tijdslimiet. Gecorrigeerd wordt Roark 1, Redan 2, en Rebellion 3.

De Uniformklaase is weggestart voor twee rondes. Bij de eerste ronding van de benedenboei gaat IJsvogel voorop, gevolgd door Windveer. Escxape en Blondie bestoken elkaar. Escxape moet buitenom. Griel zit daar achter. Happy, Figaro en Lucifer vormen een trio en Nada volgt gestaag. Antares bergt zijn enorme spi. Green Light volgt en op de A13 staat een enorme file. Jutter en Gouden Ruiter zitten op een kluitje. Harpoen erachter en Sizian Rose komt met spi naar beneden, maar schiet toch door tot de Estrella voordat de koers naar de bovenboei wordt ingezet. IJsvogel komt voor de tweede keer naar beneden, maar moet de Windveer voor laten gaan. Escxape heeft wat toe moeten geven op Blondie en komt als vierde over de finishlijn. Panther volgt goed. Griel en Happy zitten daar achter. Lucifer heeft een flink gat geslagen met de Figaro. Nada en Jutter komen samen binnen en Antrares vaart weer majestueus, Green Light, Gouden Ruiter en Harpoen volgen en Sizian Rose is gelukkig binnen de tijdslimiet binnen. Winnaar gecorrigeerd is de Escxape , Blondie 2 en Windveer 3.

Het ijs blijft een beetje liggen op het dek. De zon staat volop te schijnen. De wind blijft medium en de politie probeert op de A 13 de ADO supporters te arresteren. Om 13.15 uur is er de volgende start van de Tango klasse. Mooi verdeeld over de lijn vertrekken de boten naar de bovenboei. Roark net iets eerder en Next net iets langzamer dan de rest van het veld. Bij de Uniformklasse gaat de Nada bij de pinend, Komen Griel en Eecxape als eersten en moet Jutter nog even op gang komen.

Bij de Tango klasse is wederom Roark supersnel en oppermachtig. E-mission zit ook goed voorin maar moet in de derde ronde toch Foxy voor laten gaan. Rosetta zakt naar de 4e plaats en Next schiet van de 11e plek naar de 6e plaats. Rebbons en Marlijn bevechten elkaar aan de staart van het veld. Tenslotte wint de Roark, wordt Rosetta 2e en E-Mission 3ee.

Bij de Uniformklasse gaat Windveer voorop, met Escxape erachter aan. Panther en IJsvogel zijn aan het stuivertje verwisselen. Griel zit wat verder in het veld. Tenslotte is toch Escxape winnaar van deze race, wordt Winsdveer 2e en Happy 3e.

Op de wal is er weer een protestcomité met Jan Willem van Wezenbeek. Is Radboud Crul aan het spelevaren op de Atlantische Oceaan en doet PeterAnink de prijsuitreiking., Overall winnen Roark en Escxape en hebben we weer een genoeglijke afsluiting van onze IJspegels in de beste Jachtclub van Nederland. En de A 13 is weer vrij.

Meer info: IJspegel Trophy
Tekst: Aly van Drie

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: