Route du Rhum 2010 van start met een recordvloot

Route du RhumAfgelopen zondag is in Saint-Malo de 9de editie van de beroemde zeilrace Route du Rhum gestart. Een transatlantische solo-dragrace met als eindbestemming het 6377 kilometer verderop gelegen Pointe-à-Pitre in Guadeloupe. Om 13u02 klonk het startschot voor de recordvloot van 85 deelnemers verdeelt over 5 klassen, gadegeslagen door tienduizenden toeschouwers op de wal en op het water. Franck Cammas met Groupama 3, in de ultieme categorie en houder van het Jule Verne record, nam direct de leiding en rondde als eerste het merkteken bij Fréhel.

Onder de deelnemers vinden we ook 2 Belgische zeilers: Denis Van Weynbergh en Gilles Beukenhout. Voor Denis is het zijn derde transatlantische overtocht en zeilt met de 40 voet lange Green Energy en hoopt voor 20 november in Guadeloupe aan te komen. Gilles Buekenhout zeilt de overtocht met de trimaran 'Nootka' in de Multi 50 klasse.

Franck Cammas met Groupama 3 ronde als eerste het merkteken bij FréhelFranck Cammas met Groupama 3

Updates na 4 dagen dragracen

Ondertussen komen er via de officiële website ook minder goede updates binnen van de zeilers. Een overzicht:

 • Bernard Quentin geëvacueerd per helikopter

  Bernard nam dinsdagochtend contact op met de racedokter en wedstrijdleider Jean Maurel en klaagde over vermindering van het gezichtsvermogen, hevige borstpijn en extreme oververmoeidheid. Er werd contact gelegd met de MRCC Griz Nez, de instantie die alle reddingen in de Route du Rhum coördineert, om hen te informeren over de problemen aan boord van de Cote d'Or II en dat het noodbaken werd geactiveerd. Een tweede dokter werd ingeroepen voor een tweede diagnose en bevestigde de ernst. Aan MRCC Madrid werd een evacuatie van de schipper gevraagd asap.

  Op woensdag om 10u20 steeg de helikopter op en vloog naar de laatst bekende positie. Met behulp van een radiopeiling op kanaal 16 werd de trimaran gevonden en om 11u40 werd Bernard Quentin (Cote d'Or II) door de Spaanse marine per helikopter geëvacueerd.

 • Ook Sidney Gavignet activeerde zijn noodbaken

  Gisteren om 16u48 verwittigde Sidney Gavignet, de schipper van Oman Air Majan, de wedstrijdleiding dat zijn boot zware structurele schade heeft opgelopen aan de voorzijde van de lijwaartse romp. Sidney activeerde zijn noodbaken en trok zijn overlevingspak aan. Hij wachtte in de centrale romp op evacuatie en werd om 20u51 opgepikt door een vrachtschip. De Oman Air Majan trimaran wordt nu getraceerd met het irridium-tracking systeem om de berging voor te bereiden.

Posities om 15u00 op Woensdag 3 november 2010:

1. Groupama 3 2,258 miles from the finish
2. Idec 249 miles from the leader
3. Gitana 11 some 251 miles astern
4. Sodebo 306 miles astern
5. Oman Air Majan 326 miles astern

Meer nieuws via: www.routedurhum-labanquepostale.com

Foto's © AFP

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: