Goofies zeilrace november kent ideaal zeilweer

Goofies zeilraceZon en een mooie west- tot noordwesten wind vormde ideale omstandigheden voor de Goofies zeilrace van 6 november op de Oosterschelde voor Colijnsplaat. In de dagen voor de wedstrijd waren de weersomstandigheden alles behalve goed. Maar de 90 schippers die met hun boot en bemanning naar Colijnsplaat waren gekomen voor de wedstrijd hadden een goede keus gemaakt. Het werd een prachtige zeildag.

Spectaculaire start

Door het aantal deelnemers en de in de windse start konden de toeschouwers op het havenhoofd van Colijnsplaat genieten van een spectaculaire start.

Schippers die er voor kozen om over bakboord (met voorrang) te starten merkten dat ze met de tegenstroom na de start snel over stag moesten voor de ondiepte bij de haven.

Omdat ze bij deze manoeuvre de andere “bakboordzeilers” tegen kwamen werd veel gevraagd van de stuurmanskunst van de schippers.

Mooie baan

Ook bij de keuze van de baan bleken de goede keuzes gemaakt. Hoewel de wind iets ander stond dan was voorspeld waren een mooie kruisrakken (tegen de wind in) waarin de zeilers hun zeilkunst en tactische vaardigheden konden laten zien.

Sterke stroom

Tijdens de wedstrijd stond er een krachtige vloedstroom. Een aantal schippers had een duidelijk nog moeite met het zeilen op stromend water.

In het eerste rak tegen de felle stroom bleven ze in het midden van het vaarwater varen en juist daar staat de meeste stroom. Daardoor duurde het erg lang voor ze bij de bovenboei waren.

Ook bij de finish moest lang op die deelnemers worden gewacht.

Na afloop bleek echter dat ook die zeilers hadden genoten van de wedstrijd en de uitdagingen die de baan vormde.

Een van de schippers startte 10 minuten voor zijn eigen start met de verkeerde groep mee en leek winnaar te worden. Toen de schipper dat meldde volgde een passende tijdstraf (10 minuten en 20 minuten straf) die maakte dat ze midden in het veld van hun eigen klasse finishte.

De top 3 resultaten:

ORC 1/IRC 1

In de ORC 1/IRC 1 was de Checkmate van Peter de Ridder uit Gorkum oppermachtig. Met een grote voorsprong pakte de Checkmate line honours in de ORC1/IRC 1. Ook op berekende tijd pakte de Checkmate zowel de overwinning in de ORC 1 als de IRC 1. In de ORC en IRC 1 werd de Baraka GP van Mees de Graaf uit Leiden tweede. Derde werd in ORC de Windwanner van Remco Valk uit Papendrecht en in IRC de Weerga van Wessel Liesenga uit Middelburg.

ORC 2 t/m 5 en IRC 2 t/m 5

In deze klasse werd in ORC de Elyxir van de kersverse vader Bas Dijkhuizen uit Kamperland eerste. Johan Bol uit Goes werd met de Aboen tweede in ORC en eerste in IRC. Jan Bom uit Wissenkerke werd met de Druzix 3e

In IRC werd Johan Bol met de Aboen 1e en de CTP van Mike Celis uit Bouwel (B) in 2de voor de Ton tin van Leen Ronsijn uit Nieuwpoort (B) die derde werd.

Ongemeten groter dan 10 meter

De overwinning was voor de Prince de Petarcq van Bert Janssen uit Berchem (B) voor de Bolderik van Wim Driessens uit Zeebruge (B) en de Wild Thing van Frank Grare uit Esteyen (B) die derde werd.

Ongemeten kleiner dan 10 meter

De overwinning ging naar de Lecas van Christof Declercq uit Merksem (B) voor Touch van Bert Heijmans uit Kortenberg (B) en Waswit van J van Eerten uit Kortgene die op de derde plaats eindigde.

Volledige uitslag Goofies Race november 2010 in de bijlage hieronder.
Meer foto's via: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1292-Goofies-Race-7-november-2010

Foto: Enigma
Tekst: Kees van der Vaart

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: