Nederland hoopt op ISAF WK Zeilen 2014

ZeilenDe gemeente Den Haag wil samen met het Watersportverbond het ISAF WK Zeilen in 2014 naar Nederland halen. Op 1 december hebben de beide partijen een bid ingediend bij de internationale zeilbond ISAF.

"WIj zijn klaar voor een groter evenement"

Wethouder Sport Karsten Klein van Den Haag ziet het evenement graag in Den Haag plaatsvinden: "Met ons Gouden zeilteam is Den Haag enorm trots! Met de WK 470 hebben we een geweldig evenement neergezet. Den Haag staat zo op meerdere terreinen op de internationale kaart. We zijn klaar voor een nog groter evenement. Den Haag is niet alleen de mooie stad áchter de duinen, ook vóór de duinen is een hoop te beleven."

Het ISAF WK zeilen wordt eens in de vier jaar gehouden en alleen de beste zeilers in Olympische klassen worden daarvoor uitgenodigd. Het is het grootste en, sportief gezien, het meest belangrijke zeilevenement op de Olympische spelen na. Het laatste WK vond plaats in Cascais (Portugal) in 2007. In december 2011 wordt het ISAF WK in Perth (Australië) georganiseerd.

Het bidboek legt de nadruk op de volgende zaken:

• Compact, milieuvriendelijk en bereikbaar evenement
• Ongeëvenaarde wedstrijdorganisatie
• Multimediale, innovatieve presentatie i.s.m. NOS Studio Sport
• Inspirerend voor bewoners en publiek rond de hele wereld
• State of the art media service
• Optredens van gerenommeerde internationale artiesten
• Investering in duurzame ontwikkelingen voor sporters en omwonenden
• Zeilen op een innovatieve manier aan de wereld presenteren
• Brede ondersteuning: Burgemeester Den Haag, Ministerie van VWS, NOC*NSF

‘Den Haag (S)Port of Inspiration’

Den Haag is een sportstad bij uitstek en wil dit ook graag uitstralen. Het was reeds gastheer van de Swatch FIVB Beach Volleyball World Tour, het Delta Lloyd WK 470 2010 en de jaarlijkse North Sea Regatta. Recent kreeg Den Haag ook de wereldkampioenschappen Hockey voor mannen en vrouwen toegewezen dat in 2014 zal plaatsvinden.

Duurzame ontwikkeling

De ambitie van Den Haag om internationale sportstad aan zee te worden is dit jaar wordt onder andere ondersteund door de opening van het Internationaal Topzeilcentrum. De Delta Lloyd Kernploeg en Talentploeg van het Watersportverbond maken al intensief gebruik van deze locatie, die uitermate geschikt is als basis voor het ISAF WK 2014. Daarnaast staat de gehele bid in het teken van duurzaamheid, verantwoordelijk gebruik van water en energie, en beperking van afval en CO2-uitstoot.

Multimediale presentatie

In samenwerking met NOS Studio Sport zal het ISAF WK 2014 multimediaal en innovatief in beeld worden gebracht. Beeldschermen op het strand en in de haven, live 3D GPS tracking, een eigen radiozender maken het voor bezoekers van het evenement mogelijk de races op de voet te volgen, zowel in de haven als op het strand als thuis online. Daarnaast is er een uitgebreid entertainment programma gepland met onder andere diverse live podia, een internationaal food festival en sportieve activiteiten.

Concurrentie
Naast het bid van Den Haag en het Watersportverbond hebben ook Canada, Polen, Argentinië, Denemarken, Spanje en China een bid voor het ISAF WK 2014 ingediend. Naar verwachting wordt voorjaar 2011 bekend gemaakt aan wie het topsportevenement wordt toegewezen.

Het Bid book dat het Watersportverbond heeft ingediend bij de ISAF vind je in de bijlage onderaan dit bericht.

Foto © Thom Touw

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: