Weerbericht - een witte Kerstrace 2010 voorspeld

WeerkaartSpeciaal voor de Kerstrace deelnemers maakte Fritz Buyl, onze hydro-meteoroloog van dienst, een weerbericht op maat voor de zeilers. Fritz, zelf een passioneel zeiler, werkte als routeplanner voor verschillende wedstrijdzeilers zoals Peter Laureyssens (winnaar Transat 650) en Michel Kleinjans. Het plan bestaat erin dat we met ClubRacer telkens dat er een grote zeilwedstrijd in de Benelux plaat vindt een zulks weerbericht publiceren.

Synoptische situatie

Een lagedrukgebied boven de Noordzee verplaatst zich zuidzuidwestwaarts en ligt zaterdagmorgen (18 december) boven de Britse Eilanden. Morgen (zaterdag 18 december) splitst zich van dit laag een secundaire lagedrukkern af die in de nacht van zaterdag op zondag opvullend noordoostwaarts over de Belgische en Nederlandse kust trekt. Deze kern voert een storing (een nieuwe sneeuwzone) met zich mee die in de loop van zaterdagnamiddag en -avond de kust bereikt.

Weerbeeld

Eerst nog zonnige perioden maar reeds in de loop van de voormiddag wordt het zwaarbewoklt vanaf het zuidwesten. In de late namiddag en avond trekt een sneeuwzone over. Goed

Zicht

Goed, later slecht zicht tijdens het sneeuwen.

Temperatuur

Maxima rond 0 à -1 °C.

Windverwachting

Morgenvoormiddag krimpt de wind van ZZW 20 kt (met vlagen tot 25 kt) naar Z en wakkert tegen de middag aan tot 20-25 kt (nog steeds vlagen tot 25 kt).

Kort na de middag (13-14 uur lokale tijd) krimpt de wind verder naar ZZO en halfweg de namiddag (15-16 uur lokale tijd) krimpt de wind tijdelijk naar ZO en neemt toe tot 25 kt.

In de tweede heflft van de namiddag wordt de atmosfeer aan de voorzijde van het naderende front ook wat onstabieler en nemen de windvlagen toe tot 30-35 knopen.

Kerstrace 2010 forum: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1212-Kerstrace-2010

Weerbericht © ClubRacer®

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: