Jubileumeditie van de Kerstrace heeft een prins als winnaar

Prince de PetarcqDe Kerstman had voor de 20e editie van de Kerstrace een witte versie beloofd. Maar zaterdagochtend bleek die witte versie misschien wel iets té winters. Van de 63 ingeschreven boten bleken uiteindelijk 42 schippers over genoeg moedige bemanningsleden te beschikken om te kunnen starten. Maar eerst mochten die hun zeiljacht sneeuwvrij maken, een behoorlijk lastige klus. De eerste start werd dan ook verlaat en om één uur kon de zeilpret beginnen.

In een zuidzuidwestelijk briesje van 2 tot 3 Bft mocht de kleinste van het lot, de Sun Fast 26 Fast One, de debatten openen. De Karel met de houten poot zou als laatste aan haar inhaalrace beginnen Van de traditionele Goofies startlijn ging het al reachend richtring scheidingston R15-SvK2. Ter hoogte van de Oesterput trok de wind wat aan, waardoor de spi-trimmers hun klamme handjes konden verwarmen. De Fast One rondde als eerste de bovenboei, op de hielen gezeten door de Lecas, de Contessa 32 van Christophe Declercq.

Daarna werd koers gezet naar SvK11, de laatste groene scheidingston voor de Zeelandbrug. In de achtervolgende meute werd ondertussen menig loefduel uitgevochten en schoven de favorieten langzaam maar zeker op. Reise Reise, Axie, Aboen, Prince de Petarcque zochten de snelste weg doorheen het deelnemersveld. Anderen waaronder Shamrock, Bolderik en Snelle Vliet verloren kostbare tijd bij de inhaalmanoeuvres.

Het Kerstrace deelnemersveld schuift richting benedenton in elkaarHet Kerstrace deelnemersveld schuift richting benedenton in elkaar

De wind krimpte ondertussen verder tot zuid en ter hoogte van Colijnsplaat nam ook de kracht nog wat verder af. De Prime Time, een Najad 391 van Bob Michel had ondertussen de leiding opgeëist. Alleen vergat Bob om ook de SvK9, de groene startboei, aan de juiste kant te ronden. Ondertussen schoof het ganse deelnemersveld in elkaar. Aan de benedenton stond de stroming van het afgaand tij stevig door, zodat het ronden van het laatste merkteken nog voor pittige duels met aangepaste woordenschat zorgde.

De Prince de Petarcq (Oyster 41) van Bert Janssen en met Eddy Lekens (Ice voor de zeilersvrienden) aan het stuurwiel stak op het beslissende moment zijn neus aan het venster. Onder spi stoven ze naar de finishlijn nog even achternagezeten door de Axie, een X-79 van Jeroen van Eerten. Maar het kon niet meer baten. Het ClubRacer-duo vervolledigde een perfect parkoers en mochten de 20e Kerstrace aan hun rijke palmares toevoegen.

Prince de Petarcq
Na een spannende wedstrijd was de Prince de Petarcq van Bert Janssen de grote winnaar

De Kerstman en zijn crew had ondertussen de glühwein en jenever met haring al klaar gezet en de cadeautjes lagen klaar voor iedereen. Het mooie winterzonnetje ging langzaam onder en het vroege Kerstfeestje bij de Kerstman en zijn assistente kon beginnen. Al bij al hadden de thuisblijvers toch wel weer ongelijk.

Veel foto's en videobeelden via: www.clubracer.be/zeilforum/threads/1212-Kerstrace-2010
Alle uitslagen via: www.kerstrace.nl

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: