Zware condities verwacht voor de Sydney Hobart Race 2010

Zoals steeds staat er op tweede Kerstdag de beroemde, of moeten we zeggen de beruchte, Sydney Hobart Race geprogrammeerd. Een vloot van 87 zeiljachten verschijnt aanstaande zondag aan de startlijn. Meteorologen voorspellen condities die zeer zwaar voor de deelnemers zullen zijn en het materiaal en het doorzettingsvermogen zeer zwaar op de proef gaan stellen. Een record, huidige besttijd is 1 dag 18 uren en 40 minuten, zal er niet in zitten, verrassingen des te meer.

Tegen zondagavond, wedstrijddag 1, zal ter hoogte van de New South Wales kustlijn de zuidenwind reeds 20 tot 30 knopen sterk zijn Gelukkig staat er dan geen krachtige stroming, zodat de golven daar niet al te hoog zullen gaan worden. Verward zal de zee des te meer zijn, aangezien de golven terugkaatsen van de kustlijn en dat in alle mogelijke richtingen. De eerste nacht belooft alles behalve een pretje te worden voor de mensen in de reling, koud, nat en een boot die meer weg heeft van een nukkige stier met een koord rond zijn ...

Op maandag zullen de koplopers ter hoogte van de straat van Bass tegen 30 tot 40 knopen wind in moeten boksen en dat in een zee met golfhoogtes tot 5 meter. Ian Burns, co-navigator op line honours favoriet Wild Oats XI, reageerde al met te stellen dat hun eerste taak er in zal bestaan de boot en de bemanning heel te houden, zelfs als dat betekent dat ze de boot moeten intomen. Verder zal iedere schipper er moeten op toezien dat de bemanning niet uitgeput geraakt, voldoende kan eten en niet onderkoeld geraakt. De tweede helft van de race belooft een tactisch steekspel te gaan worden, voor die boten die het minst gehavend uit de eerste 36 uren zijn gekomen.

Kandidaten voor de line honours zijn er dankzij de zuidelijke wind genoeg. Wild Oats XI is wel favoriet - wanneer niet - maar met 2 tot 3 reven in het grootzeil opkruisen in een wilde zee is toch niet direct een voordeel voor de maxi- recordhouder. Matt Allen met zijn Ichi Ban, een Volvo 70, kijkt in elk geval met hoge verwachtingen naar de race in deze condities. Voor de overall overwinning zijn de middelgrote 50 tot 60 voets Grand Prix jachten bevoordeeld met deze meteo. De strijd tussen Ran, Limit en Loki belooft ook al interessant te gaan worden. Jonathon Stone, schipper van Illusion, een Davidson 34 en de kleinste van de bende, maakt zich daarentegen geen illusies.

Het is sinds 2006 geleden dat er in ongeveer gelijke condities werd gezeild. Toen overschreed Wild Oats XI als eerste de finishlijn in een tijd van 2 dagen 8 uren en 52 minuten. De overall overwinning ging toen naar Love & War in een tijd van 3 dagen 22 uren en 2 minuten. Van de toen 78 jachten bereikten er uiteindelijk 69 de finishlijn.
Love & War in 2006Love & War in 2006

Je kan de start van deze 628 zeemijlen lange klassieker volgen zaterdagnacht vanaf 02u30 onze tijd (12u30 lokale tijd) op Yahoo!7SPORT en natuurlijk kijken we uit naar het live verslag van onzen Yan.

Foto’s: Rolex/Daniel Forster en AP

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: