Sydney to Hobart vloot krijgt het zwaar te verduren

Wild Oats XIMet de kopgroep de beruchte straat van Bass overgestoken is de 66ste Sydney to Hobart race over halfweg. Wild Oats XI nam zaterdag middag 13 uur lokale tijd in nochtans heel milde condities een perfecte start. In een 11 knopen zwak westnoordwestelijke briesje verliet de vloot Sydney, aangevoerd door de maxi geschipperd door Mark Richards. Voor Wild Thing was de race dan al bijna over, als ze achterin een persboot voer, gelukkig zonder averij.

In de eerste 24 uur viel er weinig te rapporteren. Alleen aan boord van de 90 voeter Yuu Zoo waren 2 mannen overboord gegaan. Een kwartiertje later waren ze echter al weer veilig en wel aan boord, na een perfect uitgevoerd man-over-boord-maneuver. Hun miserie moest nog beginnen. Verder noteerde de wedstrijdleiding 1 opgave. De 39 voets Jazz Player scheurde haar grootzeil. De wind was ondertussen gekrompen tot zuid tot zuidoost en aangetrokken tot 20 knopen en her en der was een donderslag waar te nemen. En één blik in het wolkendek volstond om de ergste ketter toch maar vlug een schietgebedje te horen prevelen.

AmenAmen

Even voor Green Cape langsheen de kustlijn van New South Wales werd de vloot getrakteerd op een heuse westzuidwesten storm, 40 tot 50 knopen sterk met golven tot 4 meter hoog. Aan boord van Wild Oats XI doet men er alles aan om de snelheid uit de boot te halen. Navigator Ian Burns rapporteerde het volgende: "It was pretty arduous going, very hard to slow the boat down to keep it in one piece. We had to get down to very, very small sails and really work at keeping the boat slow so we weren’t crashing off waves too much."

Aan boord van Yuu Zoo ging het na de man overboord perikelen van kwaad naar erger. 's Nachts ontdekte men meer dan 10'000 liter zeewater in de boot en nee, het is geen zeiljacht met waterballast. Bleek dat het snelheidslog uit de romp was geslagen. Met 4 mensen bovendek werd verder de storm in gezeild, terwijl de resterende 16 onderdeks al het water mochten wegpompen en het snelheidslog terug moesten zien te plaatsen. Toen alles terug in orde was gebracht en de 90 voeter terug op snelheid was, scheurde het grootzeil. Genoeg voor schipper Ludde Ingvall om de handdoek te gooien.

Met hem zijn er ondertussen 13 jachten uit de wedstrijd gestapt. Gaande van problemen met gescheurde zeilen, gebroken stuurwiel, roerproblemen, gebroken giek, ontmasting, motorproblemen tot uitgevallen radioapparatuur waren genoeg om de wedstrijd te staken. Verder werden nog 2 bemanningsleden van boord gehaald. Ene met hoofdletsels en een andere met een gebroken arm.

Investec LOYAL eerste achtervolgerInvestec LOYAL eerste achtervolger

Ondertussen is Wild Oats XI op zowat 240 zeemijlen van Hobart gekomen, achterna gezeten door Investec LOYAL die een 19-tal zeemijlen achterop hinkt. Wild Thing en Ichi Ban bevinden zich nog een dikke 10 zeemijlen verder. Zij hebben het ergste achter de rug en kunnen aan het tactische upwind-spel beginnen. Voor de rest van de vloot is het 'hang in there' !!! Wie wat filmkes wil zien kan dat hier.

Foto's: Rolex/Carlo Borlenghi

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: