Protest verworpen, Wild Oats XI officieel winnaar

Wild Oats XI officieel winnaarDe Internationale Jury van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race heeft het protest van de wedstrijdleiding tegen Wild Oats XI verworpen. Hiermee is Wild Oats XI voor de vijfde maal de officiële line honours winnaar van de 66e Sydney Hobart Race, in een tijd van 2 dagen 7 uren 37 minuten 20 seconden of tegen een gemiddelde snelheid van 11.3 knopen. Ook het protest tegen Ran werd verworpen. Bob Oatley en zijn crew kunnen nu eindelijk een feestje bouwen.

Tim Cox, voorzitter van het wedstrijd comité, had gisteren te kennen gegeven dat het wedstrijd comité 2 protesten had ingediend. Eén tegen Wild Oats XI en één tegen Ran. Beiden zouden regel 44.1 en regel 44.2 hebben overtreden. Ter hoogte van Green Cape moeten zeiljachten het begin van hun oversteek van de straat van Bass melden over de VHF.

De feiten volgens Ian Burns, tacticus aan boord Wild Oats XI:
1. Wild Oats XI probeerde ter hoogte van Green Cape radiocontact via VHF te krijgen, maar dat mislukte.
2. Wild Oats XI contacteerde dan met een telefoon de wedstrijdleider, die hen adviseerde de oversteek niet te beginnen zonder goed werkende VHF.
3. Wild Oats XI verlegde gedurende 20 minuten haar koers, spoorde het VHF mankement op en herstelde dit.
4. Na het herstellen van de VHF en na het bekomen van een bevestiging van Hobart radio om 9u04 over kanaal 6516kHz, hervatte Wild Oats XI de wedstrijd.
5. Wild Oats XI blijft problemen ondervinden met de VHF. Uitluisteren lukt, maar zenden lukt niet altijd tot Tasman Island werd bereikt. Ondertussen werd via telefoon gerapporteerd aan JBW.
6. Kort na de passage aan Green Cape begon het 0735 radioschema, wat ongeveer anderhalf uur duurt.
7. Wild Oats XI had ongeveer 2 uur nodig om de oversteek van de straat van Bass te maken.

Conclusie van de jury:
Wild Oats XI verlegde haar koers, zowat 20 minuten voor Gabo Island werd bereikt en de VHF was gerepareerd. Ze verlegde pas terug haar koers nadat ze bevestiging had gekregen van Hobart radio dat de VHF operationeel was en de signaalsterkte goed genoeg was om de wedstrijd verder te zetten. Die bevestiging van Hobart radio is genoeg om te voldoen aan zeilinstructie 44.2. Verder onderhielden ze het radioschema en voldeden ze dus aan zeilinstructie 40.6.

Prijsuitreiking aan Wild Oats XIPrijsuitreiking aan Wild Oats XI

Ook de verdediging van Ran liep gelijklopend. Opgeroepen aan Gabo Island met de VHF dat alles aan boord in orde was. Bevestiging van Hobart radio. Nadien moest ook Ran het te volgen radioschema tijdens de oversteek met de telefoon doen, omdat ook hun VHF het dan liet afweten.

Beide protesten werden dus afgewezen. De internationale jury bestond uit John Kirkjian (voorzitter), John Rountree, Ronnie McCracken, Selvam Mookken en Tony Mooney.

Van waar nu al die commotie? Het is een gevolg van een CYCA onderzoek na de desastreuze Sydney Hobart Yacht Race van 1998, waarna een aantal bijkomende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen betreffende de passage aan Green Cape. Een operationele VHF is onontbeerlijk tijdens eventuele reddingsoperaties.

Het is nu enkel nog wachten tot iedereen binnen is om uit te maken wie zich winnaar mag noemen in gecorrigeerde tijd. Bij het schrijven was het nog steeds Secret Men’s Business 3.5 die al gefinisht was en aan de leiding lag van dat klassement.

Foto’s: ROLEX/ Carlo Borlenghi

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: