Barcelona World Race straks van start

Barcelona World RaceDe Route du Rhum ligt nog vers in het geheugen, het gros van de Sydney-Hobart deelnemers is nog op zee, en intussen maken 14 teams zich in Barcelona klaar voor de start van alweer een topwedstrijd, de Barcelona World Race. We worden verwend…

De Barcelona World Race is een bemande wedstrijd voor IMOCA 60-voetsjachten: elke schipper mocht een maatje kiezen die hem/haar zal vergezellen op deze tocht. De tocht leidt de teams vanuit Barcelona eerst de Middellandse Zee uit via Gibraltar, en dan gaat het via de bekende weg langs de grote kapen weer naar ... Barcelona.

Spaanse Armada
Onder de deelnemers vinden we met Desjoyeaux, De Pavant, Le Cam en JP Dick enkele grote Franse tenoren terug. Meer dan waarschijnlijk zal de winnaar uit deze stal komen, want de Fransen hebben gewoon de meeste ervaring. Michel Desjoyeaux neemt jonge hond François Gabart mee aan boord, en JP Dick kon Loick Peyron paaien. Jean Le Cam huurt de Ecover 3 van Mike Golding en vond de camembertbaas van Président bereid om wat centen in de zeilsport te stoppen. U vindt de Président camemberts in de koelruimte van de Colruyt naast die van Coeur de Lion.

Voorts hebben we veel sympathie voor het zeilend Zwitserse koppel Dominic Wavre-Michèle Paret en het Duitse duo Boris Herrmann-Ryan Breymaier.

Ten slotte vermelden we nog een heuse Spaanse Armada met buiten nobele onbekenden toch nog enkele namen die hier en daar een belletje doen rinkelen: Anna Corbella (samen met Dee Caffari op de ex-Aviva die nu Gaes heet), Alex Pella en Pepe Ribes op de Estrella Damm (da’s de oude Virbac die de vorige uitgave van deze race won), Iker Martinez en Xabi Fernandez (49er superkampioenen die op de oude Foncia van zioch zullen doen spreken).

Nieuwe Hugo Boss
Alex Thomson, die in de vorige editie door Mike Golding gered werd toen zijn Hugo Boss Total loss ging ten zuiden van Kaapstad, heeft nu met de oude Pindar een boot in handen die door iedereen als potentieel de snelste Open 60 beschouwd wordt: het is de breedste boot, met het grootste tuig, de grootste spinnakers, … Typisch iets voor de onstuimige Alex Thomson. De boot onderging aan dek een zware refit, waarbij de oude cockpit (ontworpen voor een team van 6 zeilers) helemaal omgetuned werd naar een klein mini-kuipje helemaal achteraan de boot met twee roefjes die meer aan een stel insectenogen doen denken dan aan een zeiljacht. In alle geval weer de moeite, die Hugo Boss.

Nieuwe Hugo Boss potentieel de snelsteNieuwe Hugo Boss potentieel de snelste

Alex Thomson out?
Voor schipper Alex Thomson hangt de deelname echter nog aan een zijden draadje, nu hij eergisteren plots het ziekenhuis in moest met een acute blinde darmontsteking. De operatie verliep OK, maar hoe het nu verder moet met het team is nog niet duidelijk: ofwel wordt Alex door de wedstrijdarts geschikt bevonden voor de dienst, ofwel moet er in allerijl een vervanger gezocht worden om de boot met teammaat Andy Meiklejohn de wereld rond te zeilen. Die vervanger moet dan wel aan enkele eisen voldoen, zoals bepaald in de Notice of Race:

4.6.2 Qualification of skipper  
The skipper shall qualify if he finished and qualified in one of the following races :  
• the Transat Jacques Vabre 05, 07, 09  
• the Vendée Globe 04, 08
• the Barcelona World Race 07• the Route du Rhum 06
• the Artemis Transat 08
• the Portimao Global Ocean Race
Or if he has sailed at least 2 800 miles on a boat in the Volvo Ocean Race 08/09 and finished qualified in this race.

We zijn benieuwd wat het team ons straks gaat vertellen…

De wedstrijd wordt morgen vrijdag om 13u op gang geschoten. U kan alles volgen op de website van de race www.barcelonaworldrace.com – Clubracer brengt wekelijks een korte samenvatting.

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: