Belgisch solozeiler Christophe Bullens komt aan in Kaapstad na een eerste etappe vol hindernissen

Christophe BullensDeze middag zeilde Belgische solozeiler Christophe Bullens over de finish van de eerste etappe van de Velux 5 Oceans solo zeilrace rond de wereld.
De Smile op het gezicht van de Belgische zeiler weerspiegelden tal van emoties wanneer hij met zijn Eco 60 ‘Five Oceans of Smiles too’ vanmiddag om 14u55 locale tijd over de finishlijn zeilde. Tijdens deze eerste etappe had Christophe te maken met tal van tegenslagen; van schade aan boord tot ziekte. Zijn vastberadenheid en wil om steeds door te gaan toonde de geest van de Velux 5 Oceans.

Christophe zei: "Het was een tocht vol hindernissen, maar ik ben er !! Ik had heel wat problemen aan boord en daarom heb ik er langer over gedaan dan de anderen om in Cape Town aan te komen. Het grootste probleem was het grootzeil en dat is de motor van de boot, daarenboven heb ik onderweg te maken gehad met waterlekken en de elektronica werkte niet. Dit is de moeilijkste solo tocht die ik ooit heb gedaan. Nu gaan we aan de slag om de boot klaar te krijgen tegen zondag voor de start van de 2de etappe. Ik heb in 3 dagen niet geslapen, maar ik sta paraat om het vele werk te beginnen ! "

Bij zijn aankomst in North Wharf stond de kade vol juichende supporters. Na een emotioneel weerzien met zijn vriendin Emilie werd hij van harte begroet door zijn mede racers in deze wedstrijd; Brad Van Liew, Derek Hatfield, Chris Stanmore-Major and Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski, hun teams en het volledige Velux 5 Oceans team.
 
Ocean sprint one was als een achtbaan voor de Belgische zeiler. Reeds voor de start sloeg het noodlot toe. Tijdens de tocht van Breskens naar La Rochelle brak de mast van Five Oceans of Smiles waarop Christophe Bullens zou deelnemen aan de Velux 5 Oceans zeilwedstrijd rond de wereld. De schade was te groot om op zo een korte tijd te herstellen, dus was de enige oplossing op zoek gaan naar een ander schip.
Op de valreep vond Christophe een andere boot, en samen met zijn klein team werkten ze dag en nacht om op de startlijn te zijn in La Rochelle op 17 oktober 2010. Na een extra kwalificatie van 48 uur en enkele dagen extra voorbereiding, stak Christophe 1 week na de anderen van wal in La Rochelle.
Vervolgens was hij verplicht een technische tussenstop te maken van 24 u in Las Palmas nadat ‘Five Oceans of Smiles too beschadigd werd in zwaar weer. Vervolgens moest hij een medische stop maken op de Kaap Verdische eilanden omwille van een serieuze infectie. Dit alles vertraagde zijn tocht.
Tijdens deze laatste week alleen al kreeg Christophe te maken met een waterlek dat hem ongeveer een ton water opleverde in de boot en kreeg hij een aanvaring met een walvis. Dat alles nadat de voorstag brak voor de kust van Brazilië.
 
Ook de laatste mijlen naar Cape Town waren een ware frustratie voor Christophe. Hij moest vechten tege, de ‘Cape Doctor’, de gekende sterke zuid oosten wind die tijdens de zomer over de Tafelberg waait. Tot 40 knopen wind en een rotte zee maakten van de laatste mijlen een ware beproeving.
Sir Robin Knox-Johnston verwelkomde Christophe in de haven van Cape Town en feliciteerde de belgische zeiler voor zijn doorzettingsvermogen. Hij zei vervolgens ook : ‘Christophe heeft alle kwaliteiten die een solo zeiler nodig heeft. Niet tegenstaande al de tegenslagen, is hij er toch in geslaagd zijn doel te bereiken en dat bewijst dat deze wedstrijd wel degelijk de ultieme solo challenge. Het is fantastisch om de 5 deelnemende Eco 60 hier in Cape Town te zien, een teken dat deze klasse veilig en betrouwbaar is en dat allemaal in de geest van deze speciale race. Ik weet dat iedereen samen zal werken om ervoor te zorgen dat Christophe klaar is om samen met de rest van de vloot te vertrekken volgende zondag.

Tijdens deze etappe, heeft Christophe  8313 zeemijl gevaren aan een gemiddelde snelheid van 6.79 knopen, stops inbegrepen. De prijsuitreiking van deze eerste etappe is vrijdag.

 
Finishtijden Ocean sprint 1:
 
Brad Van Liew finished November 14, 28 days, 1 hour, 51 minutes
Gutek finished November 17, 31 days, 6 hours, 3 minutes
Derek Hatfield finished November 20, 33 days, 22 hours and 37 minutes
Chris Stanmore-Major finished 36 days, 0 hours and 44 minutes
Christophe Bullens finished 49 days, 22 hours and 55 minutes

Tekst: Els Vandermeulen
www.velux5oceans.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: