Christophe Bullens is (bijna) in Kaapstad

Christophe BullensMaandagochtend omstreeks 12 uur lokale tijd zal onze landgenoot Christophe Bullens in Kaapstad aankomen, als laatste van de Velux-vloot, maar dat kan de pret niet drukken. Alle 4 de eerder gefinishte schippers staan klaar en bereiden Christophe een warm onthaal voor met warme steak (Christophe kan sinds een paar dagen geen warme maaltijd meer klaarmaken – gas is op) en een frisse pint als grote blikvangers.

Na een laatste paar zorgeloze dagen – wat is ‘zorgeloos’ aan boord van deze ECO 60?- mag Christophe deze ochtend, in de laatste uren voor de finish, nog opboksen tegen een 40 knopen sterke tegenwind, een leuk dessert na bijna 50 dagen op zee.

De Five Oceans of Smiles too, de boot die Christope in allerijl op de kop wist te tikken om zijn zwaar gehavende boot te vervangen, wordt straks voor enkele dagen het toneel van een in ware commande-stijl georganizeerde werf. Alle tot nu toe bekende euvels en mankementen aan de boot werden door de schipper opgelijst, in een word-documentje gegoten en via de satelliet naar het thuisfront in België gestuurd. Als alles goed ging, liggen alle wisselstukken nu al klaar op de steiger, naast de steak.

De lijst die het walteam onder de ogen kreeg is alvast de moeite: de autopilots werken niet naar behoren, de motor heeft een grote revisie nodig, de elektrische bedrading geeft problemen, de hele tuigage schreeuwt opm een grondige inspectie (de solent-stag brak enkele dagen geleden - Christophe was toen bijna zijn mast kwijt), de zeilgarderobe moet naar de zeilmaker, en de boot moet nog eens waterdicht gemaakt worden.

Moest Christophe nu een maand tijd hebben, dan zou hij nog wat lokale toeristische bezienswaardigheden met een bezoek kunnen vereren, maar de start van de tweede etappe staat gepland voor volgend weekend: amper één week de tijd om te bekomen van de eerste etappe, alle herstellingen uit te voeren, en ook de tweede etappe voor te bereiden. Een waar huzarenstukje, maar ‘opgeven’ staat niet in Christophe’s woordenboek.

Hij kijkt nu al uit naar de tweede etappe die de vloot van Kaapstad naar Wellington in Nieuw-Zeeland zal brengen: “Eindelijk tijd om over te schakelen van defensief zeilen naar annvallen”, zo klonk het in zijn laatste berichten.

www.velux5oceans.com

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: