Laser SB3 Class Belgium ziet het levenslicht

  • Author: Ice
    Date: wo, 10/02/2010 - 13:01

Laser SB3 Class Belgium ziet het levenslichtDe huidige eigenaars van de Belgische Laser SB3’s hebben zich verenigd onder de vorm van een VZW. Het enthousiasme onder deze wedstrijdzeilers is groot, en ze nemen hun verantwoordelijkheid op om deze eenheidsklasse leven in te blazen in ons landje.

Internationaal is de klasse heel sterk onderbouwd, met ervaren en gerenommeerde zeilers. In 2010 komt de 600-ste Laser SB3 op het water, verspreid over meer dan 20 landen. De samenwerking tussen LaserPerformance, de World Council en ontwerper Tony Castro is een voorbeeld hoe je een klasse strikt houdt, met mogelijkheid tot minimale aanpassingen in regels om de spitstechnieken van de zeilers tegemoet te komen, zonder dit de boot duurder maakt of te technisch voor een gemiddelde bemanning.

Wie de grote velden in Cowes of Cork week al bezig zag, weet dat het een prachtige, snelle vloot is. Heel competitief, maar een vriendschappelijke bende aan de wal. Het 3e wereldkampioenschap wordt op Lake Garda gezeild, en de limiet van 120 boten wordt makkelijk gehaald. De verbroedering tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk is groot. Dit geeft leuke velden op alle wedstrijden, telkens van een beduidend hoog niveau. De eerste Huysman 3-Nations Cup was een groot succes en wordt in september herhaald. We houden een Open Belgisch Kampioenschap in juni. Open omdat we buitenlands bezoek krijgen, en de eerste mag zich de beste van België noemen. Dit is officieus, want met 7 boten hebben we nog net niet de 10 vereiste om internationaal erkend te worden. Ook voor de erkenning bij onze K.B.Y.V. is er nog een weg af te leggen, maar de oprichting van een vereniging is hierin de eerste stap.

Frank Scherrens was de eerste die zich een Laser SB3 aanschafte. Een pionier die echt van aanpakken weet. Om die reden en vanwege zijn zeer aimabele figuur, werd hij unaniem tot voorzitter gebombardeerd.

Onder het beleid van commodore Luc Maes kocht de RNSYC twee Laser SB3’s die via het Sail Training Centre voor iedereen beschikbaar zijn. De club geeft makkelijk toegang tot de Noordzee en heeft veel ervaring met eenheidsklassen. De accommodaties zijn er voor handen om Oostende als basis voor de Laser SB3’s te kiezen. Luc zijn ervaring zal heel nuttig zijn, en het is meer dan logisch dat we hem tot ondervoorzitter benoemden.
Frank Dobbels is de tweede vertegenwoordiger van de RNSYC. Hij leidt het Sail Training Centre en heeft de taak van secretaris op zich genomen.

Alex Schoenmakers kennen we van veel klassen en hij was de tweede die met “Los Zapateros” begon rond te zwerven op de wedstrijdwaters. Als lid van de KLYC een belangrijk ambassadeur, en hij zorgt voor de doorzichtigheid in onze boeken als penningmeester.

Bertrand Stuyts heeft Liesl I & Liesl II. Dat meisje is zeer populair, was er geen X35 of 40.7 of ILC30 enz..met die naam? Handig om op twee plaatsen tegelijk te zeilen, maar dit was de voortstuwing in Oostende om meteen met 4 boten van start te kunnen in de club. Zonder hem stonden we hier niet, zijn hulp is nog steeds onmisbaar. En er is dus een goeie, bijna-niet-gebruikte boot nog te koop !

Cédric De Bleye treed op voor zijn mede-eigenaars. De jongens van de “Emilio” houden hun jacht voor het toeren en hebben nu de SB³ voor de fun van het wedstrijdzeilen .

Je hoort overal dat het varen in eenheidsklassen de beste, spannendste en eerlijkste wedstrijden geeft. De zwaardboten moet je doorlopen om de knepen te leren kennen. We hebben nood aan een goed verspreide kielboot in de Lage Landen. De Laser SB3 is internationaal een rots, nu hebben we in Nederland en België een twintigtal boten en 2 organisaties die hun steentje bijdragen in Europa. De prijs is heel gunstig, 23500 euro met zeilen en BTW inclusief is dit het beste bod op de markt van sportboten.

We willen zeilers laten kennismaken met de Laser SB3, vooral de kritische zeiler op zoek naar puur zeilplezier. Stap er eens in, je kan dan zelf oordelen over zijn kwaliteiten.

SB³ Class Belgium vzw
Montgomerykaai 1
8400 Oostende

Tel: 059/ 50 59 12
Fax: 059/ 51 32 70
Gsm: 0476 / 22 98 00
mail: info@laserSB3class.be
web: www.laserSB3class.be

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: