De Gladiatoren van Sydney Harbour – waar zeilen een extreme sport wordt

De Gladiatoren van Sydney HarbourVideo - Vandaag is het dan zover, de eerste dag van het 18'Skiff Wereld Kampioenschap, beter bekend als de JJ Giltinan Trophy. Er zullen 31 boten uit Nieuw Zeeland, USA, GBR, Zweden en Australië aan de start verschijnen Met gepaste trots meldt Antwerpenaar Bert Schandevyl dat tussen de vlaggenstokken van al die grote zeilnaties straks ook een Belgisch vlag hangt te wapperen want hij zeilt namelijk mee met een Australisch team gesponsord door Club Marine.

De 18'Skiff is zo een beetje de koning onder de Skiffs en heeft al meer dan 100 jaar continue ontwikkeling achter de rug, van zware houten visserschuiten met 15 man bemanning tot ultramoderne hightech racemonsters die dezer dagen garant staan voor sensatie en spektakel!

Bert vertelt:
“We kunnen tot 100 vierkante meter zeil voeren op een zeilbootje van ocharme 5,5meter lang, onze grootste gennaker is 73 vierkante meter. Toen ik dit voor het eerst in mijn handen had, moest ik serieus mijn best doen om niet gelijk met de schoot door het blok te vliegen, ik had de schoot verschillende keren rond mijn hand gedraaid, stond te trillen op mijn benen, er kwamen onbewust oerkreten te boven en mijn oogballen stonden op het punt om uit hun oogkassen te springen...”

“Deze boten zijn echt fantastisch om te zeilen, maar het vraagt ontzettend veel training. Sinds januari hebben we 4-5 keer per week getraind en de laatste 2 weken zelfs elke dag. Tijdens die trainingen zijn we een aantal keer zwaar overkop gegaan, de voorstag staat immers in mijn zij geprint van een paar niet al te zachte confrontaties. Als je met 25kn + overkop gaat en tegen de voorstag vliegt, amai mijn (...censuur)!”

De wedstrijden zijn zeer geliefd onder het publiek, waarschijnlijk zit het grote "crash gehalte" hier voor iets tussen, er varen ontzettend veel toeschouwer bootjes rond.

“Een paar weken terug voeren we voorbij een motorjacht met niet onaardige dames in bikini die zich plots allemaal van hun topje ontdeden toen we langs voeren, ik was helemaal van slag.”

Je kan Bert zijn resultaten volgen via www.18footers.com.au

Een goede smaakmaker video "War on water":

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: