Daikin en Windveer winnen de IJspegel trophy op Valentijn

Daikin en Windveer winnen de IJspegel trophy op ValentijnIn de vroege morgen van Valentijnsdag strekt een besneeuwde ongerepte steiger zich voor ons uit als we op weg gaan naar de Jachtclub voor het begin van een nieuwe IJspegelwedstrijd. Het sneeuwt. Jeroen heeft de buienradar bestudeerd en beweert dat het bij 1 buitje blijft. Toch wordt er besloten dat er maar 1, weliswaar lange wedstrijd gevaren zal worden. Buiten is het min 1 graden.

Met de Estrella varen we naar buiten. Het zicht is slecht. We varen mist en sneeuwbuien in. Na het voor anker gaan wordt het zicht wat beter. We liggen ter hoogte van de wandelpier. Aan boord van de Estrella ligt ondertussen voldoende sneeuw die het hele dek bedekt. Roel pakt de bezem en veegt het hele dek schoon. Zo glijden wij niet meer van links naar rechts op de toch licht deinende Estrella.

Om half twaalf is de start van de Tangoklasse. Zij gaan voor 4 rondes. Bovenboei ligt op 1,6 nm. Triple P bij de pinend gaat als eerste weg. De hekkensluiters zijn twee X35’s, Loyola en Waikabubak.

Bij de Uniformklasse gaat een ieder mooi verdeeld over de lijn weg. Esxcape, IJsvogel en NL Sailing gaan als eersten over de lijn.

Bij de Tangoklasse is deze dag de Daikin een klasse apart. Het eerste rondje weten de achtervolgers nog wel enigszins aansluiting te behouden, maar na twee rondes ligt de Daikin riant voorop. We maken ons zorgen over de laatsten in het veld en besluiten als de Daikin voor de derde keer de bovenboei rond deze klasse af te korten om te voorkomen dat de achterste helft van het veld de tijdslimiet niet haalt.

Ondertussen hebben we een prachtige strijd aan ons oog voorbij zien trekken. Uiteraard Daikin helemaal voorop, gevolgd door Visione en Foxy. Maar dan zien we Moshulu, Loyola, .FRD, Waikabubak en Maas met elkaar stuivertje verwisselen. Triple P mist even de aansluiting X-Stream zit daar nog net voor en Rosetta is even uit beeld met Flying Dolphin vlak achter zich. Redan en Brainstorm zullen bij 4 rondes de tijdslimiet niet meer halen.

Bij de tweede ronde is FRD Moshulu en Loyola voorbij. Triple P is wat omhoog geschoven en X-stream gaat heel extreem en belandt bijna bij het havenhoofd van Scheveningen vanwege het hijsen van een omgekeerde Genua. Redan en Brainstorm lijken de tijdslimiet toch wel te gaan halen.

In de derde ronde is Triple P weer waar ze hoort. Ze komt, achter Daikin, Visone en Foxy, als vierde over de lijn, weliswaar op de hielen gezeten door de Loyola, die een mooie race neerzet en als eerste van de X-35’s over de lijn gaat. Tenslotte halen allen de tijdslimiet en gaat deze vloot na 1 lange en ook wel koude race terug naar de haven van Scheveningen.

Bij de Uniformklasse gaat de Windveer fier voorop.Griel en Syrinx volgen en Esxcape weet de aansluiting goed te behouden. NL Sailing, Panther, Happy en Ijsvogel zitten dicht bijelkaar. Ook Blondie vaart niet onverdienstelijk, tot dat de spi problemen geeft en ook zij afdrijft richting Scheveningen. Tenslotte zien we haar ver achter in het veld druk bezig weer aansluiting te krijgen bij de groep. Obelix, Llink en Tigre varen dapper mee. Jutter gaat gestaag door, Antares heeft weer een nieuwe spi en ook de Nada houdt bij ronde 1 en 2 de spi in top. Voor Nada wordt het spannend of zij de tijdslimiet zal halen.

Tenslotte wint de Windveer met een straat van de rest, Syrinx, Griel en Excape zitten dicht bijelkaar. Happy wint van het volgende groepje en Lucifer is flink omhoog geschoten. IJsvogel heeft wat prijs moeten geven en Blondie zit er weer bij.

Tenslotte komt de Nada nog net binnen de tijdslimiet binnen. Applaus voor de echte diehards van deze wedstrijd.

Het sneeuwt nog steeds een beetje, Inderdaad had Jeroen gelijk. Het was maar 1sneeuwbuitje, maar het buitje duurde wel de hele dag. In Scheveningen zijn de straten en steigers wit. Voor de protestcommissie is er deze keer geen werk aan de winkel en om 16.00 uur is er in de Jachtclub, waar men verrast is met een kopje warme soep, weer een gezellige prijsuitreiking met Good Old Frans.

Daikin en Windveer zijn de winnaars van de dag!!

Een bijzondere IJspegel zit er weer op.

Teks: Aly Anink-van Driel

Meer info over de IJspegel Trophy

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: