Dennis de Ruiter Nederlands Kampioen DN ijszeilen

Nederlands Kampioenschap DN ijszeilenOp de Fluezen bij het Friese Elahuizen is de afgelopen twee dagen het Nederlands Kampioenschap ijszeilen, in de DN klasse, gehouden. Dennis de Ruiter, 29, uit Lelystad schreef, met een indrukwekkende serie, het kampioenschap op zijn naam.

Tijdens de 18e Open Nederlandse Kampioenschappen, die op woensdag 17 en donderdag 18 februari 2010 werden gevaren nabij Elahuizen, werden tien wedstrijden gevaren. De Ruiter domineerde op de eerste dag door 5 eerste plaatsen te behalen. “Er was veel wind, dat zijn mijn condities en daarom kon ik de concurrentie goed voorblijven” verteld De Ruiter. “Het viel me reuze mee. Ik ging gewoon hard. Harder dan de rest”.

Een week geleden zijn in Oostenrijk de Europese en Wereldkampioenschappen gezeild. Daar was De Ruiter ook al beste Nederlander. “Tijdens deze wedstrijden heb ik samen met mijn coach, Hennie van der Brink, veel gesleuteld aan mijn bootje. We hebben de juiste trim gevonden en die heb ik ook op de Nederlandse Kampioenschappen gebruikt.” Van der Brink werd zelf ook vier keer Nederlands Kampioen. Nu speelt hij een actieve rol in de DN organisatie.

De tweede dag van het evenement kwam moeizaam op gang. Mist verhinderde de vloot om uit te varen. “De bovenboei was niet te zien als je bij de startlijn stond. Dat hoeft niet echt een probleem te zijn want je weet altijd ongeveer wel waar die staat” legt De Ruiter uit, “maar het is niet veilig”.
Er kon daarom pas tegen 11:30 uur een eerste start worden gedaan. Daarna werden nog vijf wedstrijden gevaren.

Aan het kampioenschap deden 30 bootjes mee. Martin van Wettum behaalde een tweede plaats en Sander Bon werd derde.

Dennis kwam voor het eerst met ijszeilen in aanraking doordat zijn beide ouders recreatief ijszeilen. Toen hij oud genoeg was heeft hij samen met zijn vader een bootje gebouwd. Hij wilde ook wedstrijden varen. Inmiddels doet hij al zes jaar fanatiek mee. “IJszeilen is een redelijke risico sport. Met windkracht vier kunnen de bootjes al snelheden tussen de 80 en 100 kilometer per uur halen. Het is jammer dat Nederland niet vaker ijs heeft, zoals deze winter. Er is vorig jaar ook een NK gevaren, maar daarvoor was de laatste in 1997”. De Ruiter is uitermate tevreden met zijn prestatie.

http://www.ijszeilen.nl
Tekst: Renate Wildeboer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: