Tour de France à la Voile zonder Belgen? Pas possible!

Tour de France à la Voile zonder Belgen? Pas possible!Straks, op 26 juni om precies te zijn, gaat in het Franse Dunkerque de 33ste Tour de France à la Voile van start. Het zal de laatste keer zijn dat de deelnemers aan boord van de traditionele Mumm 30 het ‘rondje Frankrijk’ varen, en dat zou voor het eerst sinds 1993 wel eens zonder Belgische deelnemer kunnen zijn.

Sinds dat gezegende jaar slaagt duivel-doet-al Mady Fobert er telkens weer in om genoeg budget bijeen te schrapen om een horde jonge Belgen van het zeilfeest te laten genieten : niet minder dan 354 jonge landgenoten hebben de voorbije 17 jaar op die manier de kans gekregen om aan de Tour deel te nemen.

Jeugd krijgt kansen

Het mag gerust gezegd, de resultaten zijn niet meteen schitterend te noemen als je het door de bril van een buitenstaander beziet. De ereplaatsen in Tour-etappes zijn op één hand te tellen. En in de eindtabellen stond de Belgische Mumm nooit echt in de hoogste regionen. Maar laat ons duidelijk zijn : dat is ook nooit prioriteit nummer één geweest. Belangrijker was om er te zijn, deel te nemen en al die jeugd een zeilervaring mee te geven die kan tellen. En dat op dat punt scoort Mady en haar team van Bel-Yachting elk jaar weer hoge punten.

Dat slechte economische tijden hier en daar sponsors doet afhaken, dat is algemeen geweten. Maar Mady en Co hadden nooit gedacht dat T-Service Interim de handdoek in de ring zou gooien dit jaar, uitgerekend in het laatste jaar van de Mumm, en voor de laatste deelname van Bel-Yachting, want er zijn absoluut géén centen voor de aankoop van de nieuwe Tour-boot voor volgend jaar.

Sponsor(s) wanted

De leemte die T-Service Interim laat (de helft van het sponsorbudget) moet dringend gevuld worden: de hele bemanning trekt nu op bedeltocht om bij vrienden en familie wat euro’s los te weken. Maar of ze op die manier om en bij de 40.000€ gaan vinden, dat is een andere zaak.

Wist u, als eventueel geïnteresseerd bedrijfsleider, dat de zeil-Tour van 2009 in Frankrijk goed was voor 579 persartikels, meer dan 25 uur TV-zendtijd en 33 uur radio? Als u de Franse markt wil bereiken, of uw positie daar wil bevestigen… Weet ook dat het Brusselse team van Mady regelmatig uitgeroepen wordt tot ‘sympatiekste Tour-team’. Qua goodwill gaan dan wel wat deuren open.

In 2010, als aanloop naar de Tour, gaan de voorbereidingen intussen volop door: begin april is de Mumm in La Trinité-sur-Mer voor de Spi Ouest, waarna ze nog andere grote internationale wedstrijden aandoen, ondermeer in Deauville. Op 13 mei ligt de boot dan weer aan de startlijn van de Oostende-Ramsgate. In 2009 schreef de Mumm-ploeg overigens het IRC-1 klassement op haar naam van het Open Belgisch Noordzee zeilkampioenschap. Om toch maar aan te tonen dat het team wat in haar mars heeft.

Tour 2009: the movie

Als Mady u haar Tour-project eens mag voorstellen, dan moet u haar beslist eens opbellen. De contactgegevens vindt u op haar website : http://www.belyachting.be/asbl.php.

Beter nog is om op 5 maart tegen 20u af te zakken naar de BRYC (Vilvoordsesteenweg 1 – Brussel) : het Tour –team stelt er dan de film voor die gemaakt werd tijdens de verschillende etappes van de Tour 2009. Zoals steeds : een aanrader, en iedereen is er welkom!

U mag gerust zijn : al de exploten van het Bel-Yachting Tour Team vind je deze zomer terug op ClubRacer.

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: