Tripple P en EscXape winnen de eerste IJspegel van 2010

Eerste IJspegel van 2010 - Windveer & HappyDe eerste IJspegel race in 2010 en de wedstrijdorganisatie gaat voor 1 wedstrijd. De zee is onrustig na een nacht met NW 6, de wind zit rond de 20 knopen en zal wat gaan toenemen. Op zee staan witte kuiven op de golven. Het gebruikelijke startschip de Albatros is voor onderhoud in Bruinisse en de wedstrijdorganisatie scheept in op de Estrella. Aan boord treffen we Jan en Henriette uit Wemeldinge. Zij willen wat ervaring op doen met het IJspegel team. Buitengaats schommelt de Estrella hevig. Golven van zo´n twee meter, het is vast houden geblazen. 1,5 nm west van de haveningang gaat het anker erin.

Arjen en Eduard zitten weer in de RIB en de bovenboei wordt op 1,7 nm en 275 graden gelegd. Om 11.30 uur is de start van de Tango klasse. Het wordt een all clear start, met de Maas weer bij de pinend en met een aanvaring tussen Rosetta en Brainstorm. Daikin is aan de late kant en gaat vlak langs startschip stuurboord uit. De start van de Uniformklasse is ook een gedisciplineerd gebeuren. Happy en EscXape gaan als eersten ervan door. Grace O´Malley sluit de gelederen en Griel gaat als allerlaatste over de lijn met alleen het grootzeil gehesen. Griel geeft na de start aan weer huiswaarts te keren.

Bij de X- 35 zien we een nieuwe deelnemer. Loyola is ook van de partij. Who´s Next en Waikabubak zijn thuis gebleven en ook is van één van onze fans, de Eclectic, geen spoor te bekennen.

Na het verorberen van onze eitjes, in de salon van de Estrella, zien we de eerste spi´s al weer komen. Mooi gespreid maar hevig schommelend komen de deelnemers naar beneden zetten. De golven blijven zo rond de twee meter. X-stream en Maas komen helemaal bij de kust vandaan en strijken de spi om de boei te kunnen halen. Daikin gaat wel voorop maar de afstand tot Visione is niet erg groot. Triple P zit er ook bij en maakt een fanatieke indruk. Dan komen Maas en X-Stream, Loyola moet Rosetta voor laten gaan voor ze de benedenboei kan ronden. Xperience zit in de buurt. In de staart van het veld wordt ook hevig gestreden. Beluga, Redan en Moshulu komen in deze volgorde achter elkaar aan om de boei. Flying Dolphin en Brainstorm sluiten de rijen.

Uniform klasse kondigt zich aan, Windveer, Happy en EscXape gaan voorop en geven elkaar weinig ruimte. Joris K en Panther volgen. Antares heeft problemen en sleept zijn spi als sleepanker achter zich aan. Bij de boei gaat het mis met Antares en Joris K. Goed kunnen we het niet zien, maar we horen een klap en zien dat Antares en Joris K een aanvaring hebben. Joris K verlaat het veld en gaat terug naar de haven. Antares tobt nog met zijn sleepanker en probeert alles te klaren.

Daikin vaart nu 23 minuten over het tweede rondje. Bij de benedenboei gebeurt er iets vreemds. Daikin op volle snelheid ligt ineens helemaal stil en vaart zelfs iets achteruit. Aan boord van de Estrella staan we voor raadsels. Langzaam komen ze weer op gang en vervolgen hun weg naar de bovenboei. Visione en Triple P zijn al aanmerkelijk dichterbij gekomen. Dan zien we ook de Loyola aan komen. Zij zit ruim voor de Maas en heeft zelf de Rosetta en Xperience voorbij gezeild.

Brainstorm meldt dat ze naar de kant gaan. Redan heeft de Beluga geklopt en ook Moshulu komt voor de Beluga rond de boei. De blauwe spi van de Beluga blijft dapper staan en ook zij vervolgen hun weg naar de bovenboei. Antares meldt dat schroef en roer vastzitten en proberen de veilige haven te bereiken.

Uniformklasse gaat finishen. EscXape, Windveer en Happy komen naast elkaar varend op de finishlijn aanstormen. Happy loopt even uit zijn roer en tenslotte wint de Windveer het op een haar van de EscXape. Panther volgt en daarna zien we niet veel spi´s van de Uniform deelnemers meer in de lucht. Tigre vergeet boei 3 te nemen en krijgt daarvoor een dsq, jammer!!

De eerste spi´s van de Tangoklasse naderen nu ook de finishlijn. Daikin glijdt prachtig door het water en wordt in tijd eerste. Visione volgt, ook Triple P spuit ons voorbij, Rosetta en Xperience laten de X-35´s achter zich. Loyola wint van de Maas. Golven worden hoger, de wind neemt weer iets toe. Moshulu met een mooi paars roze spi volgt de X-stream op de hielen. Voor Beluga met blauwe spi en Redan zonder spi wordt het een close finish die gewonnen wordt door de Beluga. Flying Dolphin sluit de gelederen en gaat als laatste over de lijn.

Het anker gaat weer op en we stomen terug naar de haven. Aan de wal is er werk voor Jan Willem van Wezenbeek, die met zijn protestcommissie de nodige aanvaringen moet analyseren.

Bij de prijsuitreiking heeft bij de Tangoklasse de Triple P vandaag gewonnen en gaat EscXape met de eerste prijs in de Uniformklasse naar huis.

De eerste IJspegel van 2010 zit er weer op.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Meer info: IJspegel Trophy

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: