Belgian Yachting Awards

  • Author: entityone
    Date: zo, 07/02/2010 - 23:50

Belgian Yachting AwardsOp vrijdag 5 februari organiseerde ons aller KBYV haar jaarlijkse kampioenenhulde in het stemmige clubhuis van de BRYC. Lang geleden dat ze daar nog eens zoveel volk hadden gezien. Zelfs voor de lokale bridgers was er geen plek die avond. Tijdens zijn voorwoord legde Peter van de Bossche, de voorzitter van het KBYV, uit waarom hij deze keer niet voor Flanders Expo had gekozen: op 12 februari vertrekt immers iedereen op skivakantie. Daar hadden wij niet bij stilgestaan: wij dachten dat het weer een centenkwestie was… Of trekt Peter die avond ook richting bergen?

Kampioenenhulde

De meer dan tweehonderd aanwezigen mochten eerst de kampioenenhuldiging doorworstelen. Elke erkende zwaardbootklasse kwam aan de beurt. Soms waren de powerpoint-slides al sneller dan de presentator, en waren ook niet alle winnaars op post, maar dat mocht bij het jonge volkje de pret niet verknallen. Optimisten, Cadetten, Lasers, Ponant, C1, kitesurfers en andere freestylers: de gehele top drie in elke klasse kreeg een mooi KBYV-diploma. Leuk om thuis in de woonkamer een aparte plek te geven.

Mad MummMad MummOok de grote jongens werden niet vergeten: het bijna voltallig team van de Mad Mumm, straks toe aan haar laatste Tour de France (als er nog wat extra budget gevonden wordt tenminste), kwam op het podium om zijn kampioensdiploma IRC 1 in ontvangst te nemen. Frans Maas van de Capella was samen met zijn lieve vrouw vanuit het verre Breskens (in de winter toch) naar Brussel gereden om zijn overmacht in de IRC 2 nog eens in de verf te zetten.

Kleinzeilerij boven!

En dan kwam het moment suprême van de avond: de Yachting Awards, waarbij de spanning meesterlijk opgebouwd werd. Eerst was het de beurt aan de dames (galant als ze zijn bij het KBYV): Evi Van Acker was de enige genomineerde, dus dat werd snel afgehandeld. Via een foto op de grote schermen liet Evi ons duidelijk verstaan wat ze ons toewenste.

Dan was het de beurt aan de Yachting Belofte: Cadetzeilers Tom Alleman en Tanguy Danis (derde op het WK 2009) sprongen achter me een gat in de lucht toen hun naam afgeroepen werd: fier als twee gieters (mama’s en papa’s waren dat ook denk ik) beklommen ze het podium en stonden te glunderen met hun trofee. Na hen mocht Patrick Demesmaecker in naam van gans het RBSC organisatieteam van het F18 catamaran wereldkampioenschap dat in 2009 in Duinbergen plaatsvond, de trofee voor Yachting Manager in ontvangst nemen.

Yachtman van het jaar - Bart Meynendonckx Yachtman van het jaar - Bart Meynendonckx Bij het afroepen van de nominaties voor de Yachtman van het jaar was de ganse zaal muisstil. De speaker van dienst had al gezegd dat er massaal ge-sms’t was, dus kon het ook hier erg spannend worden. Wie deed beter dan solozeiler Michel Kleinjans? Hoeveel sms’jes kregen jonge surfgod Steven van Broekhoven en kitesurfer Leander Vyvey van hun schare volgelingen?

Het was echter outsider Bart Meynendonckx die dankzij zijn puike resultaten behaald aan boord van zijn zeiljacht ‘Laser’ (vaste ligplaats in Hofstade), dit jaar de titel in de wacht sleepte. De meeste toeschouwers waren toch wat verbaasd, maar als je het wat beter bekijkt, dan is deze Bart toch wel een crack: Europees kampioen bij de Masters in de erg populaire Laser-klasse … dan hebben we het hier beslist niet over zomaar Janneke of Mieke. Hij blijkt daar in Hofstade niet alleen een Lasertje te hebben liggen: hij is er ook enorm begaan met de zeilende jeugd. Daarom alleen al heeft hij wat ons betreft deze titel écht verdiend.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: