Goofies zeilrace voor het eerst in 25 jaar afgebroken

Goofies zeilrace voor het eerst in 25 jaar afgebrokenSlecht en verder afnemend zicht heeft de organisatoren van de Goofies zeilrace voor het eerst in 25 jaar genoodzaakt de race tussentijds af te breken. Voor de start van de Goofies zeilrace waren de berichten over het te verwachten zicht wisselend. Gedurende de morgen waren alle weerberichten en deskundigen het er over eens dat het zicht in de loop van de dag zou verbeteren. Reden voor de Goofies om de ondanks het beperkte zicht en de flauwe wind de race van start te laten gaan.

Geen goede beslissing bleek in de loop van de dag.

In het eerste deel van de race was er heel weinig wind. Boten die in het eerste rak te ver in de stroom voeren kwamen niet vooruit één boot bleek na een vol uur weer terug naar de startlijn te zijn gedreven. Alle boten hadden moeite om in het slechte zicht hun weg over de baan te vinden. In het tweede uur van de wedstrijd nam de wind toe zodat er snelheid kom worden gemaakt.

Tegen de eerdere verwachtingen werd het zicht echter niet beter. Toen de geraadpleegde weer deskundigen rond half drie aangaven dat het zicht verder zou verslechteren en bleek dat een aantal boten niet voor het donker de finish en de haven zouden bereiken werd besloten de race af te breken. Een uniek besluit voor de Goofies race. Eerder is in een enkel geval wel eens besloten de race niet door te laten gaan. Nog niet eerder werd echter een gestarte Goofies race afgebroken.

Een en ander ging niet zonder protest van de schippers van een aantal grotere boten die al bijna bij de finish waren. Ze voeren de wedstrijd alsnog uit.

Een afgebroken wedstrijd kent echter geen uitslag.

De organisatoren van de Goofies hadden daarna nog veel werk om vast te stellen dat alle boten ook echt binnen waren.

Veel zeilers meldde dat ze hadden genoten van het zeilen in zo’n “kleine wereld”. Sommigen hadden bezoek gehad van bruinvissen of waren een luid mopperende sportvisser tegen gekomen. Dat de wedstrijd niet kon worden afgemaakt maakte het echter voor de meeste zeilers, maar ook voor de organisatoren, een teleurstellende dag.

Foto ingezonden door Indulgence

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: