Louis Vuitton Cup - dag 2

Louis Vuitton Cup - dag 2Half weg gestopt met schrijven omdat de match Emirates Team New Zealand tegen Team Origin begon, en wat voor een race was het… Je leest het onderaan dit bericht. Als je de kans hebt, moet je de herhaling maar eens bekijken. Echt een aanrader.

Mascalzone Latino contra Emirates Team New Zealand.

“That was our race to win and a though one to loose” zei Gavin Brady na de nederlaag tegen gastheer Emirates Team New Zealand. Brady, zelf Kiwi, stuurman en skipper van Mascalzone Latino won de pre-start en leidde de Kiwiboot tot halfweg over de baan toen ineens de genua naar beneden denderde. Niet echt brokken, enkel de lock van de genuaval die open ging vooraleer de boot aan de bovenboei was. ETNZ profiteerde daarvan en Mascalzone kon niet meer terug komen.

Team Origin is duidelijk de sterkere tegen All4one. Hoewel de Franse Duitsers Team Origin de gehele eerste lap nog een beetje konden bij houden verloren zij bijna een minuut in het laatste voordewinds stuk. Ben Ainslie bleef altijd tussen zijn tegenstanders en de boei en verdedigde de rechtse kant. Net zoals het in het boekje staat.

Azzurra wint van Russian Sailing Team. De Russen met de Pool Karol Jablonski aan het roer hadden wel een betere start, maar het waren de perfecte overstag manoeuvres van de Italianen die de Russen de nek om deden. Verschil op de finish tussen beide telde 44 seconden.

Artemis haalt Aleph Sailing Team onderuit. Bertrand Pace bevond zich iets te ver in de startbox en stond bij de start al 50m achter. De Zweden onder leiding van Paul Cayard en gestuurd door Terry Hutchinson liepen met elke overstag enkele meters uit en gaven de leiding niet meer af. Ze wonnen met 1 minuut 21 seconden.

Maar dan…, eigenlijk pas voor morgen, maar we konden het niet laten.

Race 1 van dag 3

Team Origin gaat ETNZ voor gedurende het aandewindse rak. De Pome’s gaan anderhalve bootlengte voor de Kiwi’s rond de boventon en nek aan nek gaan deze jongens down wind. ETNZ wacht geduldig downwind tot Origin haar genua naar omhoog begon te hijsen en gijpte dan achter hen. Origin wou mee gijpen om de binnenkant te verdedigen, maar kon niet doordat de genua in de weg zat welke op zijn beurt dan weer spiboom even dwarsboomde die daardoor half in het water kwam te steken. Op het zelfde moment naderden ze de beneden ton.

Op Origin zat de spiboom in de weg van de genua, alles zat daar deftig in de soep. Gevolg: Team Origin vaart onder spi met de genua zelfs nog niet half op en de spiboom dwars over het voordek de boei voorbij terwijl Dean Barker netjes om de ton gaat. Ben Ainslie zit verslagen en teleurgesteld op de zijkant van de boot. Uitvaren heeft zelfs geen zin meer. Je ziet het, zulke dingen gebeuren dus ook bij de grote jongens. ETNZ won door boothandeling en een knap stukske schaken.

www.louisvuittontrophy.com

Volg de Louis Vuitton Cup ook via Sail TV

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: