Louis Vuitton Cup - dag 3

Louis Vuitton Cup - dag 3We konden het niet laten om de match Van Team Origin (Ben Ainslie) contra Emirates Team New Zealand (Dean Barker) van dag 3 al weg te geven. Verder voor dag 3 stonden er de volgende matchen op het programma: All4one (Sebastien Col) tegen Azzurra (Francesco Bruni), Aleph (Bertrand Pace) tegen Mascalzone Latino (Gavin Brady) (deze laatste moet zijn eerste winst nog binnen halen) en Synergy (Karol Jablonski) tegen Artemis (Paul Cayard).

All4One-Azzurra

De Franse Duitsers (of andersom?) tegen de Italianen, 20kn wind en volle zon, het beloofd een prachtige match te worden. Tijdens de dial-up belanden beide boten boven de lijn en Azzurra houd All4One vast boven de lijn. Met nog 90sec te gaan probeert All4One uit de greep van Azzurra te komen en klapt weg. All4One komt seconden voor Azzurra aan de lijn, maar Azzurra heeft de sterke rechtse kant.

Door een rechts shiftje komt Azzurra een bootlengte voor te liggen. Maar All4One komt op een paar meter na eerst aan de boventon met net geen overlap en moet dus geen water geven. Toch wordt er deftig over en weer geroepen en met vlaggetjes gewapperd. Protest dus. Maar de scheidsrechters vlaggen deze weg. Voordewind is het verschil bijna nihil, de druk op beide crews moet enorm zijn.

De wind neemt nog toe en de golven rollen over het voordek. Azzurra is op het einde van de baan gekomen en ze moeten gijpen. All4One zal ruimte moeten geven. Voorzeilen gaan naar boven en beide boten zijn de layline voorbij gezeild. All4One probeert Azzurra zo ver mogelijk naar buiten te duwen. Ze zijn de gate voorbij nu en ze zullen aandewind naar de gate moeten varen. All4One gijpt nu en vaart aan de wind. Knappe tactiek van John Cutler. Azzurra blijkt problemen te hebben met haar voorzeil. All4One gijpt door de gate en neemt de rechtse kant.

Azzurra heeft nog steeds problemen met de genua en gaat een halve minuut na All4One door de gate de linkse kant op. Het ziet er naar uit dat All4One op een prachtige winst afstevent. Met 33 seconden winst gaat All4One met een bare away set om de boventon. Azzurra opteert voor een gybe set welke niet zo goed lukt. Het is daar een soepke om de spi onder controle te houden en de genua naar omlaag te krijgen. Dit kost hen tijd. Met 46 seconden verschil zeilt All4One na een spannende race over de finishlijn.

Aleph-Mascalzone Latino

Geen dial-ups, maar beide schepen cirkelen om elkaar. Aleph wint de rechtse kant tijdens de start, op de heupen gevolgd door Mascalzone. Het verschil aan de wind is erg nipt en we spreken hier over een paar meters. Mascalzone Latino gaat eerst om de ton en opteert voor een tack set en de Fransen volgen hen daarin.

De hoists gaan een beetje moeizaam en de handeling van Aleph is ietsje beter waardoor ze weer wat dichterbij komen. Met slechts een paar bootlengtes verschil komen beide teams aan de gate. Het verschil is 12 seconden en Aleph klapt weg. Mascalzone Latino komt wederom als eerste aan de boventon en het verschil met de Fransen is 39 seconden.

De hoist van de Fransen is een pak beter dan die van de Italianen welke zelfs nog hun genua op hebben. Er is daar blijkbaar een probleem aan boord… Een paar minuten na het ronden gaat deze eindelijk naar omlaag. Mascalzone Latino haalt haar eerste punt binnen met een verschil van 55 seconden.

Synergy-Artemis

Het gaat er heet aan toe in de pre start want Synergy loopt een penalty op door te dicht te gijpen bij Artemis. De Zweden kunnen nu een beetje gas terug nemen en defensief varen. Synergy wint de rechtse kant, maar Artemis kan bij het 2de kruisen voor de Russen naar de rechtse kant lopen. Artemis komt eerst aan de boventon en Synergy moet zijn penalty nog nemen.

Artemis doet een bare away set en Synergy een gybe set. Synergy kan een beetje terugkomen in het voordewinds stuk. Beide genua’s gaan er vroeg op, geen risico’s met dit weer. Synergy gaat overstag direct na de boei en Artemis klapt bovenop hen. Artemis blijft de rechtse kant verdedigen van de baan en komt met een verschil van 12 seconden aan de boventon. Een mooie bare away set van de Zweden en een povere set van de Russen doet het verschil tussen beide teams weer vergroten. Artemis gaat eerst over de finish terwijl de Russen hun penalty nog moeten nemen.

www.louisvuittontrophy.com

Volg de Louis Vuitton Cup ook via de ClubRacer Sail TV player.

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: