Daikin wint weer de IJspegel overall met twee eentjes

De Albatros ligt nog steeds in het dok, de Estrella is aan het sportvissen dus scheept de wedstrijdorganisatie in op de Maartje om te gaan IJspegelen voor de kust bij Scheveningen.

De wind is rond de 5 Beaufort W-NW en het is zwaar bewolkt. 1 NM west van de haveningang gaat het anker erin. Mario en Eduard varen op de Stormmeeuw en nemen de zorg voor de boeien op zich.

De bovenboei gaat op 280 graden op een afstand van 1,3 nm. Om 11.30 uur gaat de Tangoklasse van start. FRD en Triple P gaan te vroeg. FRD komt terug, Triple P hoort de call niet en gaat door. Helaas betekent dit een OCS. Bij de Uniformklasse wordt de Panther opgeduwd door de Griel, maar wordt het toch een mooie start. Antares neemt het zekere voor het onzekere en start als laatste.

Met een goed gezicht op boei drie kunnen we het een en ander waarnemen. Daikin gaat samen met Hot Flash, die helemaal opgepimpt is en nu E-mission heet (zie foto), voorop. Maas volgt de Triple P en weet Eclectic achter zich te houden Loyola sluit daarbij aan, Moshulu en Redan zitten mooi midden in het veld. FRD komt over bakboord aan de wind naar boei 3. Beluga laat bij boei drie de spischoot schieten en verliest twee plaatsen om de boel weer bij elkaar te redderen.

Daikin komt voor de tweede keer naar beneden. Zij heeft wat meer afstand tot E-mission genomen. Eclectic moet Maas en Triple P voor zich laten. Spi handling van Eclectic geeft problemen en zij verliezen terrein. Loyola neemt op tijd de spi in en maakt een mooie boeironding. FRD schuift een plaatsje op, Beluga blijft de hekkensluiter.

Bij de finish gaat Daikin nog steeds voorop,E-Mission en Triple P volgen. Eclectic finisht wel voor de Maas, maar vergeet boei 3 te ronden. Helaas betekent dat een DSQ voor Eclectic. Daarnaast had de Triple P al een OCS en zo zijn de kaarten gespeeld in de eerste race van de Tangoklasse. Daikin wordt 1, Maas 2 en Loyola 3.

Bij de Uniformklasse komt de Windveer als eerste rond boei drie. Griel volgt. Llink ligt goed derde en Antares is weer helemaal terug. Happy en Obelix zijn met elkaar in gevecht. Escxape volgt met op de hielen de Panther, Tigre, Nada en Jutter zitten in de staart van het veld.

Na twee rondes wint de Windveer in tijd en gecorrigeerd. Griel komt in tijd als tweede binnen maar moet gecorrigeerd Llink voor laten gaan .Escxape eindigt in deze race tenslotte op de vierde plak.

De Maartje is langzaam maar zeker gedraaid. De stroom is om en de bovenboei moet nog wat naar rechts. Een nieuwe windmeter op een Sorbo uitschuifstok geeft gemiddeld 16 knopen wind aan.

Om 13.15 uur is de start van de tweede race. Redan gaat een halve minuut voor de start over de lijn en corrigeert dit niet. De X´vlag voor de Redan, die keurig terug komt en reglementair start.

Bij de Uniformklasse gaan Griel en Happy te vroeg. Happy dipt en Griel komt terug. Zo is een ieder op weg naar de bovenboei.

Daikin gaat bij boei drie weer voorop. Eclectic ligt nu tweede, maar verspeelt zijn mooie plaats door spi problemen. E-mission neemt de tweede plek over. Het gat met de overige deelnemers is wel groot. De golven worden hoger, de stroom neemt toe en boei drie wordt een lastige hindernis.

Maas en Loyola varen voor FRD en Triple P, die ook zijn spi niet helemaal onder controle krijgt. Tenslotte zien we bij de finish fraaie taferelen. Jammer dat de Eclectic voor de tweede keer boei drie negeert en daardoor met twee DSQ´s naar huis gaat.

Daikin wint weer overall met twee eentjes.

Voor de Uniformklasse is boei drie ook een heel obstakel. Windveer handelt zijn spi niet goed af en verliest op de Griel. Escxape en Panther zijn weer in elkaars gezelschap en maken een goede boeironding. Ijsvogel heeft zijn spi in de zak laten zitten, Lucifer en NL Sailing maken hele toeren om de boei te passeren. Tigre moet over Bakboord aan de wind omhoog om rond de ton te komen. En zo maakt een ieder zijn eigen capriool rond boei 3.

Bij de finish heeft Griel een flink gat geslagen met de Windveer en finisht in tijd als eerste. Windveer loopt voor de deur spectaculair uit het roer en Escxape komt full speed langs het finishschip spuiten. En is Llink toch nog de Panther voorbij gevaren.

In de tweede race wint Escxape in gecorrigeerde tijd en wordt daarmee eerste.

In de totale einduitslag van de dag blijken Escxape, Windveer, Griel en Llink alle vier 5 punten te hebben. Escxape neemt tenslotte de dagprijs mee naar huis.

De windmeter geeft voor de tweede race een gemiddelde snelheid van 18 knopen met een maximum van 27 knopen.

De prijsuitreiking is weer bij At Sea en gaat gepaard met lekkere bitterballen. Een sportieve IJspegel zit er weer op.

Meer info over de IJspegel Trophy
Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: